Izdvojeno Politika Vijesti

Pobuna unutar sarajevske organizacije SDA?

Dugotrajni sukob rukovodstva SDA i njenog ogranka u Sarajevu kulminirao je posljednjih dana, nakon što se lider stranke Sulejman Tihić oglušio o zahtjev predsjednika Kantonalnog odbora Sarajevo Abdulharisa Šete da razgovaraju o ”učestalim nerazumijevanjima u stranci”, piše ”Dnevni avaz”.

List navodi da je Šeta za ovu inicicijativu, nastalu zbog nezadovoljstva načinom na koji Tihić vodi SDA, dobio pisanu podršku uglednih članova ove stranke i gotovo svih predsjednika opštinskih odbora SDA u Sarajevu.

U pismu upućenom Tihiću, Šeta upozorava da šef SDA djeluje vaninstitucionalno, zbog čega ga i poziva da što prije posjeti Kantonalni odbor Sarajevo.

Šeta je i nekim kolegama zamjerio da ”unose nerazumijevanje, stavljajući opšte interese u drugi plan”.

Avaz ocjenjuje da iza posljednjeg razmimoilaženja unutar SDA u Sarajevu stoji dugotrajni spor  zbog statusa sarajevskog Kantonalnog odbora, koji je, kao i neki drugi odbori neskloni prema Tihiću kao predsjedniku stranke, zapostavljen pri kadrovskim postavljenjima, s obzirom da je Tihić u uskom krugu partijskih prijatelja, a mimo organa Kantonalnog odbora Sarajevo dogovorio raspodjelu funkcija i pozicija.

 

Srna/Informer.ba