Svijet Udarno Vijesti

Etiopija: Desetoro djece dnevno umre u izbjegličkom kampu ”Kobe”

Kancelarija Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR) saopštila je da dnevno u prosjeku desetoro djece mlađe od pet godina umre od neuhranjenosti u izbjegličkom kampu “Kobe” u Etiopiji.

“Od kada je otvoren izbjeglički kamp `Kobe` u junu u prosjeku desetoro djece mlađe od pet godina svakodnevno umre od neuhranjenosti. Dok je neuhranjenost vodeći uzrok visoke stope smrtnosti, sumnja se da i male boginje izazivaju dodatni problem. Kombinacija oboljenja i neuhranjenosti uzrok je i ranije slične stope smrtnosti u regionu”, rekao je portparol UNHCR-a Adrian Edwards.

Prema njegovim riječima, u kampu “Kobe”  trenutno je registrovano oko 25 000 ljudi. Ovaj kamp dio je izbjegličkog kompleksa “Dolo Ado” u kojem je 121 000 izbjeglica, čiji se broj više nego udvostručio od početka godine.

On je istakao da je kampanja masovne vakcinacije djece dobi između šest mjeseci i 15 godina okončana 15. avgusta u kampu Kobe.

On je dodao da je većina izbjeglih, koji stižu iz Somalije, iz ruralnih oblasti i da u kamp dnevno dolazi oko 200 i 250 izbjeglica, piše britanski “Daily telegraph”.

 

Srna/Informer.ba