Izdvojeno Svijet Vijesti

EU, MMF: Još uvijek nema dogovora sa Grčkom

Grčki ministar finansija Janis Sturnaras je izjavio da je Grčka postigla dogovor sa kreditorima o produženju roka za ispunjenje uvjeta za finansijsku pomoć.

Međutim, Evropska Unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) saopćavaju da, iako postoji napredak, dogovor još nije postignut.

Sturnaras je rekao da je takozvana “trojka” Atini odobrila produženje roka za smanjenje deficita u zamjenu za mjere štednje vrijedne 13,5 milijardi eura, neophode za sljedeće tranše pomoći, koja je Grčkoj neophodna da ne bi bankrotirala.

Međutim, zvaničnici EU i MMF-a brzo su pojasnili da “trojka” još nije postigla nikakv dogovor sa Atinom, prenosi B92.

Ostvaren je značajan napredak u pregovorima sa Grčkom, ali postoje još neka nerešena pitanja kojima se treba pozabaviti pre nego što dogovor bude postignut“, rekao je portparol evropskog komesara za ekonomska i monetarna pitanja Ollija Rehna.

Ubrzo potom reagovao je i MMF, čiji je portparol naveo da je “posljednjih dana ostvaren napredak, ali postoje još neka pitanja koja treba da se riješe da bi dogovor bio postignut”.

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi također je rekao da, i pored ostvarenog napretka, “izveštaj još nije gotov”.

Grčka, koja je na pragu šeste godine recesije, očajnički pokušava da odblokira isplatu nove tranše zajmova u vrijednosti od 31,2 milijarde eura.

U zamjenu za tu pomoć, grčka vlada je pristala da primjeni oštre ekonomske reforme, ali su one veoma nepopularne među građanima te zemlje.

S obzirom da se stopa nezaposlenosti u Grčkoj kreće oko 25 odsto, zvanična Atina traži više vremena za primjenu mjera štednje.

 

Fena/Informer.ba