Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

EU parlament: Nelegalno stečenu imovinu država će oduzimati bez sudske presude

U ponedjeljak će se na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta raspravljati od Prijedlogu direktive o zamrzavanju i oduzimanju imovinske koristi ostvarene krivičnim djelima.

Nakon dugo vremena, Parlament je pozvao Europsku komisiju da predloži novo zakonsko rješenje o oduzimanju imovine.
Kriminalcima se uspije oduzeti samo 1% imovine
Parlament je još 2011. godine izrazio potrebu za zakonskim rješenjima koja bi omogućila efikasnije oduzimanje imovine stečene ilegalnim aktivnostima.
Naime, samo 1% imovine stečene kriminalnim aktivnostima, uspije se zaplijeniti, dok se ostatak uspješno ubacuje u legalne financijske tokove, ili se koristi za financiranje novih kriminalnih aktivnosti.
Novim prijedlogom omogućilo bi se oduzimanje imovine i bez sudske presude, te prošireno oduzimanje imovine, koje se odnosi na imovinu koju kriminalci prenesu na treće osobe.

Osim toga, Parlament potiče uvođenje novih pravnih instrumenata iz ovog područja, u nacionalna zakonodavstva država članica EU.

 Za oduzimanje će biti dovoljno da je imovina nesrazmjerna prihodima
Proširene ovlasti za oduzimanje imovine bit će, prema prijedlogu, moguće kada sud “temeljem specifičnih činjenica i dostupnih dokaza, kao što je nesrazmjer legalnih prihoda i imovine, utvrdi da je imovina stečena nelegalnim aktivnostima“.
Prijedlog direktive o zamrzavanju i oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelima u Europskoj uniji usvojen je od strane Evropske komisije 12. marta 2012. godine.
Direktiva propisuje minimalna pravila državama članicama za direktno oduzimanje imovine, oduzimanje imovine u određenoj vrijednosti, oduzimanje bez sudske presude i prošireno oduzimanje (imovina koja je prenesena na treće osobe).
Usvajanje tih minimalnih pravila uskladit će pravila u državama članica te ojačati međusobno povjerenje i prekograničnu saradnju.
To je i važan korak prema uzajamnom priznavanju zamrzavanja imovine i naloga za oduzimanje, što je važan aspekt u borbi protiv organizovanog kriminala.
Novim pravilima oduzimanje imovine postat će učinkovitije i spriječit će se njena upotreba za nova krivična djela.
Oduzimanje imovine bez sudske presude prve su u svoj pravni sistem uvele Sjedinjene Američke Države, te se nakon toga ova praksa počela širiti na globalnoj razini.
Index.hr