Svijet Udarno Vijesti

EU: Srp i čekić zabranjeni kao uvrijedljivi simboli

Sud Evropske unije odlučio je u utorak da sovjetski simbol srp i čekić ne mogu biti registrovani u Uniji kao zaštitni znak zato jer se smatraju za uvrijedljiv simbol u nekim državama bivšeg Sovjetskog bloka.

Evropski sud pravde u obrazloženju odluke o odbacivanju žalbe kompanije Couture Tech Ltd s Britanskih djevičanskih ostrva naveo da tom simbolu postoji još mnogo protivljenja.

Inicijalna aplikacija je odbijena 2006 godine od strane kancelarije EU za zaštitni znak (OHIM), nakon čega je kompanija uložila žalbu Sudu Evropske unije tražeči da se ukine ta odluka.

Sud je potvrdio odluku kancelarije EU za zaštitni znak u kojoj se navodi da je zaštitni znak koji je tražila Couture Tech Ltd, kompanija povezana s neimenovanim ruskim dizajnerom, “protivan javnoj politici i prihvaćenim načelima morala” u Mađarskoj.

Sud je razmatrao Mađarsku kao prvu instancu, a ne i ostale članice unije. Odbijanje pojedine članice EU nije dovoljno da se zaštitini znak u potpunosti odbaci u EU.

Prema mađarskom zakonu, čekić i zvjezda petokraka se smatraju ‘sibolima despotizma’ i njihova upotreba je protivna javnoj politici“, navele su sudije.

U originalnoj presudi OHIM je istakao da se slični zakoni i administrativne prakse sprovode u Letoniji i Češkoj Republici.

 

Beta/Informer.ba