Svijet Top Vijesti

Evropska centralna banka će ponovo povećati kamatne stope usred strahova od recesije

Očekuje se da će Evropska centralna banka (ECB), u četvrtak, povećati svoju ključnu kamatnu stopu za dodatnih 75 baznih poena, jer se eurozona bori sa inflacijom.

Povećanje bi bilo drugi takav potez ECB-a u posljednjih nekoliko mjeseci. Cilj mu je smanjiti potrošnju povećanjem troškova zaduživanja u nadi da će smanjiti rastuće cijene osnovnih dobara, kao što su hrana i energija.

Državna potrošnja tokom pandemije koronavirusa i kasnije ruske invazije na Ukrajinu smatraju se glavnim krivcima za rast cijena.

Povlačenje Evrope iz ruske energetike dovelo je već nekoliko ekonomija u nesigurne situacije – očekuje se da će Njemačka gledati kako se njena ekonomija smanjuje za 0,4 posto sljedeće godine.

Neki evropski lideri su kritikovali odluku ECB-a da poveća kamatne stope, rekavši da će to nagomilati probleme zemljama s visokim dugom i da će potopiti potražnju i time dodatno potaći strahove od recesije.

Predsjednica ECB-a rekla je da je inflacija “previsoka” i pozvala na poduzimanje dodatnih koraka. Ona je, također, upozorila članice eurozone protiv visoke javne potrošnje koja bi se suprotstavila pokušajima ECB-a da vrati inflaciju pod kontrolu, javlja DW.

Fena/Informer.ba