Politika Udarno Vijesti

Evropska komisija: Pet miliona eura izdvojiti za povratak u oba entiteta

Evropska komisija predložila je na današnjem sastanku Koordinacionog odbora IPA u Sarajevu da u okviru dosadašnjih spornih 8,2 miliona eura u okviru IPA paketa za 2011. godinu pet miliona eura bude izdvojeno za finansiranje procesa povratka u oba entiteta.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske /RS/ Željka Cvijanović rekla je novinarima nakon sastanka da je danas dogovoreno da vlade RS-a i Federacije BiH /FBiH/ tokom sutrašnjeg dana dostave pisane odgovore Vijeću ministara BiH o ovom prijedlogu Evropske komisije.

Prema njenim riječima, Evropska komisija trebala bi da u naredni ponedjeljak ima na stolu krajnji odgovor BiH o IPA paketu za 2011.godinu.

Cvijanovićeva je najavila da će u Vladi RS sutra biti održane konsultacije o ovom prijedlogu, navodeći da je za RS važno da postoji saglasnost o svim projektima, ali nije precizirala da li je prijedlog prihvatljiv za RS.

Ministar finansija BiH Dragan Vrankić rekao je da bi, prema prijedlogu Evropske komisije, preostalih dva miliona eura bilo predviđeno za deminiranje, a 1,2 miliona eura za jačanje kapaciteta za izradu projekata svih nivoa vlasti u BiH.

Vrankić je istakao da očekuje dobijanje saglasnosti entitetskih vlasti o prijedlogu Evropske komisije sutra do 12.00 sati, nakon čega bi Vijeće ministara BiH sutra trebalo da održi telefonsku sjednicu ili se hitno sastati, da bi konačni odgovor BiH o IPA paketu za 2011. bio poslat u Bruxelles.

Portpaprol Kancelarije specijalnog predstavnika EU Endi Mekgafi rekao je da je početak sljedeće sedmice konačan rok za odgovor BiH o ovom prijedlogu Evropske komisije.

On je istakao da su za Evropsku komisiju, osim prijedloga za finansiranje povratka, neprihvatljive sve druge izmjene ranije utvrđene IPA paketom za 2011. godinu.

Sastanku Odbora prisustvovali su i šef Odsjeka za BiH u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Paola Pampolini i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen koji nisu željeli pred predstavnike medija.

Vlada FBiH odbila je ranije revidiranu listu projekata IPA 2011, te je zvanični Bruxelles stavio pod znak pitanja sve IPA projekte za BiH vrijedne 96 miliona eura, nakon čega je uslijedio dogovor vlada RS i FBiH.

Srna/Informer.ba