Svijet Vijesti

Evropska unija podijeljena oko putnih ograničenja za Ruse

Šef evropske diplomatije, Josep Borrell , zatražio je u srijedu od podijeljenih država članica EU da prevaziđu međusobne razlike oko putnih ograničenja za ruske državljane i naglasio je da Evropa mora ostati jedinstvena u svom suprotstavljanju Moskvi, šest mjeseci nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Borrell je uputio to upozorenje na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Evropske unije u Pragu, tokom drugog dana rasprave, za koju se očekuje da će rezultirati dogovorom o ukidanju sporazuma o izdavanju viza s Moskvom.

Ta mjera učinila bi Rusima duža čekanja i veće izdatke za dobijanje viza za putovanje u članice EU.

Svih 27 država članica bloka podijeljeno je, međutim, oko toga treba li ići korak dalje i uvesti krovnu zabranu turističkih putovanja Rusima, uprkos ponavljanim pozivima iz Ukrajine da obični ruski građani trebaju platiti zbog invazije.

Neke države članice već su ograničile ulazak za Ruse. Istočne i nordijske zemlje insistiraju na direktnoj zabrani, dok su Njemačka i Francuska upozorile svoje kolege da bi to bilo kontraproduktivno.

– Morat ćemo postići sporazum i donijeti političku odluku – izjavio je Borrell novinarima dok je dolazio na sastanak u Pragu.

– Radit ću na jedinstvu. Ne možemo sebi priuštiti da izgledamo nejedinstveni u tako bitnoj stvari kao što su odnosi među narodima, odnosi između ruskog društva i evropskih naroda – kazao je.

Neke istočne članice EU tvrde da će insistirati na vlastitoj zabrani viza za Ruse ukoliko ne bude nikakvog dogovora.

Estonski ministar vanjskih poslova, Urmas Reinsalu,  izjavio je da je zabrana putovanja neophodna.

– Tempiranje je od ključnog značaja i gubitak vremena plaća se krvlju Ukrajinaca – kazao je.

Estonija, Finska, Litvanija, Latvija i Poljska napisale su zajedničko saopćenje u kome traže od Evropske komisije da predloži mjere na “odlučnom smanjenju priliva ruskih građana u Evropsku uniju i u Schengensku zonu”, javio je Financial Times.

– Dok se te mjere ne uvedu na nivou EU, razmotrit ćemo naše privremene mjere na nacionalnom nivou – navodi FT njihovo saopćenje.

Ton rasprava u Pragu izgleda da je imao za cilj dogovor oko zajedničke pozicije.
U međuvremenu je njemačka ministrica vanjskih poslova, Annalena Baerbock, upozorila protiv podjela po tom pitanju.

– Zajedno možemo biti snažniji, ali samo ukoliko razmišljamo evropski i ne uvlačimo se u nacionalističke ljušture – kazala je ona, prenosi Reuters.

 

Fena/Informer.ba