BiH Top Vijesti

Evropski parlament odobrio značajan zakon o umjetnoj inteligenciji

Evropski parlament dao je u srijedu konačno odobrenje za opsežna pravila EU-a za upravljanje umjetnom inteligencijom, uključujući moćne sisteme poput ChatGPT-a.

Visoki dužnosnici Evropske unije kažu da će pravila, prvi put predložena 2021. godine, zaštititi građane od mogućih rizika tehnologije koja se razvija vrtoglavom brzinom, dok će također poticati inovacije na kontinentu.

Bruxelles je požurio usvojiti novi zakon otkako je ChatGPT koji podržava Microsoft stigao na scenu krajem 2022., pokrenuvši globalnu AI utrku.

Došlo je do eksplozije uzbuđenja za generativnu umjetnu inteligenciju dok je ChatGPT oduševio svijet svojim sposobnostima sličnim ljudskim, od probavljanja složenog teksta do stvaranja pjesama u roku od nekoliko sekundi ili polaganja doktorskih pregleda, javlja France 24. 

Daljnji primjeri generativnih AI modela uključuju DALL-E i Midjourney, koji proizvode slike, dok drugi modeli proizvode zvukove iz jednostavnog unosa na svakodnevnom jeziku.

Dalekosežna uredba usvojena je uz podršku 523 zastupnika u Evropskom parlamentu u Strasbourgu u Francuskoj, dok je 46 glasovalo protiv.

Očekuje se da će 27 država EU-a odobriti tekst u aprilu prije nego što zakon bude objavljen u Službenom listu EU-a u maju ili junu.