BiH Udarno Vijesti

Evropski pokret: Ahmetoviću i Rizvi priznanja za ukidanje viza

Evropski pokret u BiH uručio je danas ministru bezbjednosti BiH Sadiku Ahmetoviću i šefu pregovaračkog tima BiH za viznu liberalizaciju Samiru Rizvi priznanje za poseban doprinos procesu ukidanja viznog režima za građane BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko istakao je ovom prilikom da je dodjela ovakvih priznanja dobra poruka, kakvih je BiH više potrebno.

“Ovo je pozitivna, konstruktivna i optimistična poruka, a takva je i priča o EU”, istakao je Inzko, navodeći da je pristupanja neke zemlje EU civilizacijska odluka.

Osim Ahmetovića i Rizve, Orden za posebne zasluge u procesu integracija u EU, odlukom Skupštine Evropskog pokreta od 7. decembra prošle godine, dobili su poslanik u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i ambasador BiH pri OEBS-u Igor Davidović, kojima su nagrade uručene ranije.

Isto priznanje biće dodijeljeno i šefu EUPM-a u BiH Štefanu Fileu, bivšem visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku, komesaru EU za unutrašnje poslove Sesiliji Malstrom, bivšem ambasadoru Mađarske u BiH Imre Vargi, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Nikoli Špiriću, ministru civilnih poslova BiH Sredoju Noviću i ambasadoru BiH u Briselu Osmanu Topčagiću.

Skupština Evropskog pokreta donijela je odluku da se svake godine, počevši od 2011. godine, povodom Dana Evrope dodjeljuje Orden Evropskog pokreta za posebne zasluge pojedincima i kolektivima iz BiH i regiona koji su dali vidan doprinos uspjehu i razvoju u procesu evropskih integracija.

Priznanja će biti dodjeljivana i za doprinos partnerskim odnosima, vraćanju povjerenja i pomirenju naroda, te promociji demokratije, ljudskih prava, multikulturalnog društva i religijskih i drugih sloboda.

 

Srna/Informer.ba