BiH Top Vijesti

Evropsko vijeće u četvrtak i petak razmatra otvaranje pregovora sa BiH

Lideri Evropske unije će razgovarati o politici proširenja EU, uključujući najnovija dešavanja u Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Moldaviji, na sastanku Evropskog vijeća u četvrtak i petak, 21. i 22. marta, objavljeno je na zvaničnoj web stranici Evropskog vijeća.

Kako podsjećaju, na svom sastanku u decembru 2023. godine, čelnici EU dali su zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što zemlje poduzmu relevantne korake navedene u izvještaju Komisije o proširenju od 8. novembra 2023.

Lideri su također izrazili spremnost za otvaranje pristupa pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, kada bude postignuta neophodna usklađenost sa kriterijumima za članstvo. U tu svrhu pozvali su Komisiju da izvijesti Vijeće o napretku najkasnije u martu 2024.

Evropska komisija je prošle sedmice preporučila Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom.

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen je ocijenila da je BiH od kada je dobila kandidatski status u decembru 2022. godine napravila “impresivne korake” u evropskim integracijama.

“Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina. Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju, te Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma”, rekla je von der Leyen.

Von der Leyen je istaknula da je EU posljednjih godina promijenila pristup prema zapadnom Balkanu.

“Shvatili smo da nije dovoljno čekati da se zapadni Balkan približi nama, da nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Mi također moramo preuzeti odgovornost i podržati njihov put prema našoj Uniji na svaki mogući način”, rekla je predsjednica Komisije.