BiH Izdvojeno Vijesti

F BiH: Ako Vlada smanji plate, službenici stupaju u štrajk?!

Upravni odbor Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u Federaciji BiH neće prihvatiti prijedlog Vlade ovog entiteta o smanjenju plata državnim službenicima i namještenicima, tako da je moguće da će doći do generalnog štrajka na svim nivoima federalne vlasti.

Predsjednik ovog sindikata Salih Kruščica rekao je danas novinarima u Sarajevu da će Upravni odbor Sindikata, ukoliko Vlada FBiH primijeni osnovicu za obračun plata u iznosu od 315 KM, aktivirati prije tri dana donesenu odluku o pokretanju generalnog štrajka državnih službenika i namještenika na svim nivoima vlasti u Federaciji.

Planirano smanjenje dovelo bi do ogromne štete i opterećenja na federalni budžet u 2012. godini, te do umanjenja ukupne potrošnje, a time bi se smanjili porezi i doprinosi, što bi prouzrokovalo manja sredstva u socijalnim fondovima, zdravstvu i PIO”, upozorio je Kruščica.

On je podvukao da Sindikat neće pristati na to, s obzirom da je izvjesno da bi štrajk proizveo nove štete, jer tužbe zaposlenika na federalnom nivou iznose 61 milion KM.

Možda bismo i mogli prihvatiti smanjenja nekih naknada, ali plate se ne smiju dirati”, naglasio je Kruščica na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Sindikat je od 2009. godine učinio maksimalne napore u vezi s uštedama ukupnih primanja, jer je plata već umanjena za šest odsto, odnosno osnovica je sa 343,20 KM smanjena na 330 KM, a umanjeni su i topli obrok i regres, tako da umanjenja po radniku prosječno iznose oko 400 KM.

I eventualna ušteda od osam do devet miliona KM neće spasiti federalni budžet. Vladi FBiH preporučujemo da poveća prihode kroz pokretanje investicionih programa, ulaganja, privlačenja stranih investitora i javnih radova, a ne da radi samo na umanjenju stečenih prava da bi izvršila uštede“, istakao je Kruščica.

On je dodao da je “kap koja je prelila čašu bila zadnja odluka Administrativne komisije oba doma Parlamentarne skupštine FBiH o povećenju paušala, kao i nabavka skupocjenog automobila u Vladi”.

Upravni odbor Samostalnog sindikata odbio je 23. decembra prijedlog federalne vlade za smanjenje osnovice plate državnim službenicima i namještenicima na 315 KM u budžetu za 2012. godinu i donio odluku o pokretanju generalnog štrajka na svim nivoima vlasti, koja će stupiti na snagu ukoliko Vlada FBiH primijeni ovu odluku.

 

Srna/Informer.ba