BiH Udarno Vijesti

Fadila Šeta svjedočila protiv “Monstruma s Grbavice”: Rekao je da nam je “zadnji do groba”

Na suđenju “Monstrumu s Grbavice” Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala kako je u maju 1992. godine optuženi došao u njen stan na Grbavici, te porodici i komšijama prijetio da će ih ubiti.

Fadila Šeta je, svjedočeći pred Sudom BiH, ispričala kako je 21. ili 22. maja 1992. došao Batko i počeo pretresati stan i tući njenog muža.

“Batko je mog muža tukao šakama i pendrekom, a onda nam je rekao da se pakujemo jer nas on negdje vodi. Tada je još rekao: ‘Ja sam vam zadnji do groba.’ Kada smo izašli na haustor, vidjela sam da je tu puno vojske, a tu su stajali i članovi porodice Šibonjić, naše komšije”, ispričala je Šeta.

Državno tužilaštvo tereti Veselina Vlahovića zvanog Batko da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je – sam ili u grupi s drugim naoružanim osobama – zlostavljao, premlaćivao i oduzimao novac i vrijednosti od građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH je 25. maja 2011. godine podiglo još jednu optužnicu protiv Vlahovića, prema kojoj mu se, u 14 tačaka, na teret stavljaju ubistva ili odvođenja u nepoznatom pravcu i prisilni nestanci 14 osoba, kao i silovanja, mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja civila.

Svjedokinja je kazala da je nju i njenu porodicu, zajedno sa Šibonjićima, Batko smjestio u kombi, nakon čega su odvedeni u jednu kafanu na Vracama, gdje im je prijetio da će ih ubiti.

“Kada je Batko udario mog sestrića Muhameda, ja sam ga upitala zašto to radi, a onda je on i mene povukao za kosu. Tada je došao jedan oficir i Batka je istjerao iz te kafane. Vidjela sam da mu je oficir oduzeo pištolj. Batka više nikada uživo nisam vidjela”, rekla je svjedokinja.

Na pitanje Odbrane optuženog kada je prvi put vidjela Batka, svjedokinja je kazala da je to bilo u aprilu 1992., kada je na televiziji vidjela “zaklanog momka” pored kojeg je stajao Batko.

“Batka sam poznavala s televizije, kao prvog razbojnika i ubicu u Sarajevu”, kazala je Šeta.

Svjedokinja je naglasila da je Grbavicu napustila u oktobru 1992. godine, ali da je nakon rata čula kako je Batko odvodio njene komšije, te im “oduzimao novac i zlato”.

Optuženi Vlahović je obavijestio Sudsko vijeće da je poslao pismo Behaiji Krnjiću, tužiocu Državnog tužilaštva, i da je zatražio da se sastane s njim, ne preciziravši zbog čega, a Odbrana i Tužilaštvo su kazali kako su saglasni da se održi sastanak koji je tražio optuženi Vlahović, prenosi BIRN Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. august ove godine.

 

Fena/Informer.ba