BiH Film Vijesti

‘Fantom Durmitora’ – Film sniman prije 90 godina bit će prikazan u BKC-u Tuzla 26. oktobra

Centralni dio manifestacije 3. Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti koju Bosanski kulturni centar Tuzla organizuje od 25. do 27. oktobra, je promocija knjige Daniela Rafaelića i projekcija istoimenog filma “Fantom Durmitora”, koji će publika moći vidjeti u srijedu 26. oktobra.

Prvi zvučni, dugometražni, igrani film u kojem se može čuti naš jezik, sniman je prije 90 godina, a u fokus ovdašnje javnosti je ponovo došao nakon što je historičar filma Daniel Rafaelić iz Zagreba, istražio i kroz svoju knjigu predstavio pozadinu snimanja, prikazivanja i značenja ovog filma za kinematografiju naše regije, ali i cijele Evrope.

Autor je prikupivši dokumente, fotografije i brojna svjedočanstva, čitateljima približio priču o nastanku i sudbini filmu koji je trebao ostati upamćen kao pionirski poduhvat u historiji domaćeg, ali i stranog zvučnog filma, ali kojeg je do pojave ove knjige prekrio zaborav. Knjiga, koja popunjava veliku prazninu njemačke i domaće historije filma, je objavljena dvojezično na hrvatskom i engleskom jeziku.

Film sniman u Dubrovniku, Mostaru, Sarajevu, Beogradu i na obroncima Durmitora u kanjonju Tare , premijerno je prikazan 1933., a glavnu ulogu u filmu igra Ita Rina, zvijezda predratnih njemačkih filmova. Film donosi priču njemačkih avanturista koji otkrivaju kulturna i prirodna bogatstva naših krajeva, uz neizbježnu ljubavnu priču koja upotpunjuje prikaz susreta dvije kulture germanske i slavenske.

Događaj koji objedinjuje promociju knjige i projekciju filma počinje u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Manifestaciju 3. Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti pored spomenutog događaja čine projekcije filmova iz bh. kinematografije za učenike, izložba  fotografija sa snimanja kultnih filmova bh. kinematografije, te panel diskusija „Film i filmska industrija u ulozi razvoja turizma“, najavljeno je iz JU BKC TK.

Fena/Informer.ba