BiH Top Vijesti

Faruk Hadžibegović: Osjećam zadovoljstvo, ponos i odgovornost (VIDEO)

Faruk Hadžibegić novi je selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu jednoglasno je donio je odluku o imenovanju Hadžibegića na poziciju selektora, na kojoj će naslijediti bugarskog stručnjaka Ivayla Peteva, kojem je istekao dvogodišnji ugovor.

Hadžibegić će se tako naći drugi put u ulozi selektora bh. tima. Prvi mandat imao od marta do oktobra 1999. godine uz učinak od dvije pobjede, dva remija te tri poraza, u sklopu kvalifikacija za Euro 2000.

Predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Vico Zeljković na pres-konferenciji je čestitao novom selektoru na izboru i poželio mu puno sreće u predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

– Imamo jasan cilj da pokušamo prvi put da napravimo istorijski rezultat i da se prvi put plasiramo na Evropsko prvenstvo. Sigurno da neće biti lako, međutim, unaprijed nećemo da tražimo nikakve izgovore. Imamo vjeru u selektora da će zajedno sa svima nama pronaći dobar model i dobru motivaciju i da se prvi put  plasiramo na EP.  Izvršni odbor NSBiH jednoglasno je podržao izbor selektora Hadžibegića, što sigurno govori o našem jedinstvu, da idemo u istom pravcu i da isto fudbalski razmišljamo – kazao je Zeljković, dodajući da je sa Hadžibegićem dogovorena saradnja za ovaj kvalifikacijski ciklus.

Zahvalio je dosadašnjem selektoru Ivaylu Petevu, za kojeg je kazao da je bh. tim vodio pune dvije godine i da je ostvario korektne rezultate.

Novi selektor Faruk Hadžibegić u svom prvom obraćanju mediima kazao je da nikada nije  smatrao da je otišao iz NSBiH, iako je u kratkom periodu bio selektor BiH.

– Uvijek sam se smatrao dijelom Saveza, iako sam imao nekih i teških perioda u relaciju sa Savezom. Danas kada su me ponovo izabrali za selektora osjećam zadovoljstvo, ponos i odgovornost. Želim da budem dio ovog projekta, koji je ne samo dio politike NSBiH nego i našeg tima koji ima za cilj da ostvari rezultat koji bi nas odveo na EP – kazao je Hadžibegić.

U trenerskoj karijeri koja traje duže od dvije decenije između ostalih vodio je Betis, Troyes, Dijon, Valenciennes, Gaziantepspor.