Svijet Techno Udarno Vijesti

FBI priprema posebnu jedinicu koja će pratiti SVE što radite na internetu!

FBI priprema jedinicu za nadzor komunikacije putem interneta (Domestic Communications Assistance Center – DCAC) koja bi trebala razviti tehnologiju koja će im omogućiti jednostavniji nadzor interneta i drugih oblika bežične komunikacije.

U Cnetu kažu da je ovaj potez FBI-a ‘odgovor na tehnološki razvoj koji je nadmašio mogućnosti prisluškivanja dosadašnjeg načina komunikacije‘. Prema do sada poznatim informacijama (kojih nema puno jer se ova jedinica osniva ‘u tišini‘), DCAC imat će iznimno širok spektar djelovanja – od presretanja i dekodiranja razgovora putem Skypea pa do razvoja hardvera za prisluškivanje i analizu podataka koje bi, uz sudski nalog, mogli dobiti od pružatelja internetskih usluga ili društvenih mreža.

Jedan od zadataka DCAC-a bit će i stvaranje ‘personaliziranih tehnologija za nadzor internetskih korisnika‘ koje će se prilagođavati specifičnim kompanijama ili osobama na sličan način na koji FBI danas pristupa svakom ‘offline slučaju‘.

Na Cnetu podsjećaju da FBI planira progurati zakon prema kojem bi društvene mreže, VoIP i mail servisi morali omogućiti FBI-u prisluškivanje i pristup privatnim podacima i komunikaciji korisnika te su navodno zatražili od tih kompanija da se ‘ne protive takvom zakonu‘, a ako bi došlo do njegova izglasavanja, ova jedinica za nadzor internetske komunikacije omogućila bi provođenje tog zakona u djelo.

Iako u FBI-u kažu da bi se ovakva rješenja primjenjivala samo na ‘sofisticirane kriminalce’, jasno je kolika je mogućnost zlouporabe takve tehnologije i zakona – FBI bi na ovaj način dobio ‘otvorene ruke’ za prisluškivanje i praćenje internetskih aktivnosti korisnika koje smatraju opasnim (da li će to biti i osobe koje skidaju glazbu i filmove?), a imao bi i tehnologiju za provođenje tog praćenja.

Zanimljivo je da u FBI-u još ne žele puno pričati o ovoj jedinici za nadzor interneta, a Jennifer Lynch iz grupe za zaštitu civilnih prava EFF upozorava na netransparentnost oko osnivanja DCAC-a jer se o njemu malo toga zna, što dodatno povećava sumnju u njegove prave namjere – pitanje je da li je to samo još jedan način na koji se želi kontrolisati korisnike nakon što u tome (za sada) nisu uspjeli zakoni poput SOPA-e i PIPA-e.Prenosi Dnevnik.hr

 

Informer.ba