Svijet Vijesti

FDA odobrio apotekama prodaju tableta koje induciraju pobačaj

Maloprodajne apoteke u SAD-u mogu po prvi put izdavati tabletu za pobačaj mifepriston, prema novoj promjeni pravila kojeg je usvojila Bidenova administracija, prenosi BBC.

Pacijentice trenutno dobijaju mifepriston – dio tretmana s dva lijeka koji je siguran i efikasan u induciranju pobačaja – lično od zdravstvenog radnika.

Recept je i dalje potreban prema novom pravilu, ali pacijenti sada mogu podići pilulu u prodavnici ili poštom.

Taj potez bi mogao značajno proširiti pristup pobačaju putem lijekova.

Tablete za pobačaj postale su traženije nakon prošlogodišnje odluke Vrhovnog suda kojom je poništeno pravo žene na pobačaj na federalnom nivou, a nekoliko saveznih država je zabranilo ili oštro ograničilo pristup pobačaju.

Više od polovine američkih pobačaja već se radi pilulama, a ne operacijom, prema Guttmacher institutu koji podržava ovakav izbor za žene.

U decembru 2021. godine, američka administracija za hranu i lijekove (FDA) rekla je da će trajno ukinuti zahtjev za pacijente da lično dobiju recept preko pružatelja zdravstvenih usluga, kao dio približavanjaa telemedicini koja je postala sve zastupljenija tokom pandemije koronavirusa.

Ali, političke prepreke koje opterećuju čitavu temu pobačaja vjerovatno će uticati na to da li će apoteke i u kojim sredinama ponuditi pilulu ili ne svojim korisnicima usluga.

Žene u više od deset saveznih država u kojima je pobačaj zabranjen također će vjerovatno morati putovati u druge države kako bi izvršile pobačaj putem tablete.

Nakon više od dva desetljeća na tržištu, tzv. tableta za dan poslije (komercijalni naziv Plan B One-Step) u SAD-u je dobila novu oznaku regulatora kako bi bilo jasno da pilule djeluju tako što sprječavaju ovulaciju, a ne da uzrokuju pobačaj, objavila je ranije američka Uprava za hranu i lijekove (FDA).

 

Fena/Informer.ba