BiH Top Vijesti

Federalno ministarstvo podržalo kampanju ‘Osmi mart’ protiv rodno zasnovanog nasilja

U narednih nekoliko dana, Medica Zenica organizirat će događaj koji promovira svijest o rodno zasnovanom nasilju i potiče na akciju kako bi to nasilje bilo suzbijeno i prevladano, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike koje podržava navedenu kampanju i potiče cjelogodišnje aktivnosti na prevenciji i suzbijanju rodno zasnovanog nasilja.

U četiri kratka videa, u kampanji Medice Zenica “Osmi mart” bit će predstavljene i priče koje se tiču borbe protiv rodno zasnovanog nasilja u njegovim različitim pojavnostima.

Osmi mart je Međunarodni dan žena i tradicionalno, dan je za slavljenje postignuća žena u borbi za njihova prava, ali također je sve više dan borbe protiv rodno zasnovanog nasilja. To je prilika za jačanje svijesti o rodno zasnovanom nasilju kao globalnom problemu s ozbiljnim posljedicama te za promoviranje akcija za njegovo suzbijanje.

Rodno zasnovano nasilje porazumijeva  fizičko, seksualno, emocionalno i ekonomsko nasilje koje se temelji na rodu.

Osmi mart također je podsjetnik da su borba za rodnu ravnopravnost i eliminaciju nasilja prema ženama povezane i da zahtijevaju kontinuiranu angažiranost svih društvenih slojeva, navedeno je u saopćenju.