BiH Udarno Vijesti

Fenomen: Žene koje ubijaju muževe

Posljednjih mjeseci svjedoci smo učestale pojave – žene koje ubijaju muževe. Sve učestalije možemo da  pročitamo vijest „ubila muža sjekirom“ ili „ubila muža nožem na spavanju“. Šta se to dešava sa suprugama i majkama, da li je u pitanju novi nesrećni trend ili je serija ubistava muževa u određenom periodu samo slučajnost?

Sticaj okolnosti, a ne trend

Iako ubistava koja su počinili muškarci ima znatno više, zločini koje su izvršile žene nailaze na veće zgražavanje i čuđenje, i izazivaju puno više pažnje običnog čitaoca crnih hronika nego zločini koje su počinili muškarci.

Istraživanja kažu da žene najčešće ubijaju bračne partnere koji su ih zlostavljali, iz straha, hladnim oružjem, i to u zajedničkom stanu; pritom su uračunljive i trezne. Postoje i slučajevi u kojima su žene ubile i iz finansijskih motiva, ili osvete, ljubomore i mržnje, ali na prvom je mjestu dugotrajno zlostavljanje.

Klinički psiholog Ana Najman kaže za S media portal da ne postoji nikakav trend povećanog broja ubistava muževa.

”Ne možemo generalizovati, jer je svaki od tih zločina tragična priča sama za sebe.  Žene nisu česti počinioci ubistava, naprotiv. Ali način na koji se one razračunavaju sa nasilnikom je više okarakterisan kao čin osobe koja je u podređenom položaju, pa samim tim situacija koja je isprovocira odredi i oružje kojim će da ga počini”.

„Bolje da sam se razvela“

Jedna od žena koja je izdržala kaznu zatvora zbog ubistva supruga-nasilnika kaže da u tom trenutku nije imala izbora, ali da se kaje zbog počinjenog zločina:

”Najbolje bi bilo da sam se na vrijeme razvela, ali nekako nikad nisam imala hrabrosti za to, plašila sam se kako ću sama sa djecom. Trpjela sam i trpjela, da bih na kraju „pukla“ i uradila najgoru moguću stvar, ali ne mogu da se vratim unazad, sad je gotovo…”

Klinički psiholog  podsjeća da žene nisu sklone da masakriraju nasilnika, već to čine da se „spase“ iz situacije koju su godinama trpjele:

”Nasilje se ne dešava u jednom trenutku, ono traje jako dugo. S obzirom da je socijalno i društveno stigmatizirano, veoma često i nasilnik i žrtva kriju da u porodici postoji zlostavljanje. Na žalost, nasilje se objelodani kada ono postane i spolja vidljivo. I to se često dešava kada dođe do ovakvih zločina”.

Uticaj društva

Posljednjih godina su i žene i muškarci sve agresivniji, tvrde stručnjaci. Povećana agresivnost u društvu može, ali i ne mora da utiče na zločine u porodici, objašnjava psiholog:

”Slabija tolerancija i lakše manifestovanje destruktivnosti i agresivnosti je sigurno pokazatelj da do toga može da dođe lakše i u porodici. Međutim, to su ipak individualni obrazci ponašanja u nekoj porodici. Ali, poruka koju drugi nama šalju i koja je obojena agresivnošću je nešto što indirektno može uticati na to da se pojedinac na taj način oslobađa svoje agresivnosti i impulsivnosti”.

 

Informer.ba