BiH Udarno Vijesti

FERK: Od prvog jula skuplja struja!

FERK neće prihvatiti ekstremne zahtjeve EPBiH, ali će poskupljenja svakako biti

Federalna regulatorna agencija za električnu energiju (FERK) objavit će 27. juna ove godine nove, vjerovatno, veće cijene električne energije koje će na snagu stupiti od 1. jula ove godine, saznaje “Dnevni avaz”.

Time je potvrđeno pisanje našeg lista da će oko 700 hiljada potrošača koji se strujom snabdijevaju iz sarajevske elektroprivrede od narednog mjeseca dobiti veće račune za struju! Nove cijene bit će rezultat tarifnog postupka koji je započet krajem marta ove godine, i to na zahtjev “Elektroprivrede BiH” (EPBiH).

EPBiH je, podsjetimo, FERK-u predložila nekoliko scenarija, prema kojima bi struja u prosjeku za sve kategorije trebala poskupjeti od 13 do čak 20 posto. No, budući da su istovremeno tražili i pojeftinjenje električne energije malim komercijalnim kupcima na mreži od 0,4 kilovolta, a kako, navodno, ne bi bio izazvan lančani rast cijena, struja bi trebala drastično poskupjeti u domaćinstvima i velikim industrijskim potrošačima na 110-kilovoltnoj mreži.

Na osnovu prijedloga EPBiH, kako smo ranije pisali, struja bi za domaćinstva trebala poskupjeti od 23 do čak 38 posto!

U međuvremenu je u FERK-u održano više tzv. formalnih rasprava na kojim su isticani razlozi za i protiv odluke o poskupljenju struje. Kako “Avaz” saznaje, zahtjevi EPBiH za drastičnim poskupljenjem cijena struje neće biti u cijelosti prihvaćeni! Ali, poskupljenja će sigurno biti, iako se još precizno ne zna koliko.

Naime, uzimajući u obzir veliku ekonomsku krizu u našoj zemlji, to jest pad prihoda  građana i brojne otkaze, FERK će, saznajemo, zahtjeve EPBiH nastojati svesti na što razumniju mjeru.

Za poskupljenja je, nesumnjivo, najodgovornija bivša kriminalizirana Uprava EPBiH s Amerom Jerlagićem na čelu, koja je prošle godine ostvarila gubitak od 14,4 miliona KM, čiji će javašluk platiti građani.

Bolji status rudara

Kako saznajemo, FERK će poskupljenje struje najvećim dijelom odobriti zbog obaveza EPBiH u konsolidaciji domaćih rudnika i poboljšanje položaja domaćih rudara. Sličnih očekivanja bilo je i ranije, ali su naši komorati imali malo koristi od skuplje struje.

Hoće li njihov status biti popravljen nakon odlaska direktora Jerlagića i dolaska perspektivnog Elvedina Grabovice, trebalo bi biti poznato već do kraja ove godine, piše “Dnevni avaz”

 

Informer.ba