Region Udarno Vijesti

Fikret Abdić od sutra na slobodi?

Nakon odsluženih 10, od ukupno 15 godina na koje je osuđen zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom te ratnim zarobljenicima, u sljedećih nekoliko dana Fikret Abdić bi mogao biti na slobodi. Naime, već sutra se očekuje odluka Ministarstva pravosuđa Hrvatske

 Komisija o prijevremenom puštanju na slobodu suda u Puli danas će odlučivati o zahtjevu Abdićeve porodice da ga puste na uslovnu slobodu. Puštanje na slobodu porodica je zatražila jer je Abdić izdržao dvije trećine kazne te zbog lošeg zdravstvenog stanja, ali i njegovog uzornog vladanja tokom izdržavanja kazne.

Fikret Abdić poslao je pismo u kojem poručuje svojim pristalicama da ne dolaze na njegov doček u Pulu, kao što su prethodnih godina dolazili obilježiti njegov rođendan. Ovakvu želju obrazlaže najprije tvrdnjom da zatvorske i pravosudne vlasti mogu to protumačiti kao pritisak na njih i da bi im to mogao biti izgovor da odbiju zakonski utemeljenu molbu. Pozvao je i sve koji su planirali putovati u Pulu da sredstva koja su mislili potrošiti na tom putu, sačuvaju, po mogućnosti, za projekt obnove Agrokomerca u kojem Abdić vidi budućnost nakon što 72. rođendan dočeka na slobodi.

 

FTV/Informer.ba