Region Top Vijesti

Filmski program u Hrvatskom državnom arhivu posvećen Titovom brodu Galeb

Filmski program “Galeb je zaplovio” podsjetit će, 20. oktobra u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, na historiju slavnog TItovog broda, koji će uskoro u organizaciji Muzeja grada Rijeke, postati prvi hrvatski brod-muzej.

 

Kroz niz dokumentarnih zapisa i filmskih žurnala u Arhivu će se prikazati što se sve događalo s brodom burne historije, koji je pod imenom Ramb III izgrađen i porinut 1938. u brodogradilištu Ansaldo, u Genovi.

Trebao je prevoziti južno voće u Europu, no vrlo brzo, početkom Drugog svjetskog rata, pretvoren je u prateću krstaricu talijanske ratne mornarice. Nakon kapitulacije Italije brod su preuzeli Nijemci, preoblikovali ga u minopolagač i dali mu novo ime – Kiebitz, prenosi Hina.

U novembru 1944., u bombardiranju riječke luke, potapaju ga avioni savezničke vojske i na dnu luke provodi tri godine, a s morskog dna izvlači ga splitska tvrtka Brodospas.

Prevezen je u brodogradilište Uljanik u Puli, gdje je rastavljen, ponovno sastavljen i potpuno rekonstruiran te pod novim imenom – Galeb – uređen  kao školski brod Jugoslavenske ratne mornarice.

Svoju slavu ponajviše duguje tome što je bio ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, na njegovim državničkim putovanjima diljem svijeta, čime je postao simbol jugoslavenske uloge u Pokretu nesvrstanih.

Poslije njegove smrti, brod je ostao dio Jugoslavenske ratne mornarice, a nakon raspada Jugoslavije, devedesetih godina je prodan grčkom brodovlasniku. On je brod dopremio u brodogradilište Viktor Lenac, s namjerom da ga preuredi u jahtu, no to se nije dogodilo.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo je brod kulturnim dobrom 2006., a Grad Rijeka ga kupuje s namjerom da ga preuredi u prvi hrvatski brod-muzej.

Filmski četvrtak u Arhivu prikazat će kratke filmove “Još jedan brod je zaplovio” (1948.) Kreše Golika i “Galebom na šest mora” (1974). Georgija Novkova te isječke “Tito u Dalmaciji”, Filmske novosti 215/69″ (1969), “Put mira”, Filmske novosti 26/55 (1955) Boška Mratinkovića, “Put prijateljstva u Egiptu”, Filmske novosti 31/56 (1956) Olivere Gajić, “Priča, dokumenti, kazivanja: Galeb, 1980.”.

Filmovi su dio zbirki Hrvatske kinoteke, filmskog odjela Hrvatskog državnoga arhiva. Program je priredio viši filmski arhivist Juraj Kukoč, a nakon projekcije osvrt na filmove i povijest broda dat će kustosica Muzeja grada Rijeke, Kristina Pavec.

Fena/Informer.ba