BiH Kultura Kultura Vijesti

Fondacija za kinematografiju podržava projekat digitalizacije kino dvorana u lokalnim zajednicama

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo u toku protekle sedmice donio je odluku o izboru korisnika sredstava po provedenom Javnom pozivu za pozicije sufinansiranja komplementarnih djelatnosti u potkategoriji distribucija i prikazivanje u okviru kapitalnog projekta digitalizacije kino dvorana u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH.

Na inicijativu Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo te uz značajnu potporu ministrice kulture i sporta Federacije BiH Zore Dujmović i premijera Federacije BiH Fadila Novalića u okviru javnog poziva za podršku komplementarnim djelatnostima za kapitalni projekat digitalizacije kino dvorana u lokalnim zajednicama alociran je inicijalni fond od 500.000 KM, koji je naišao na veliki odziv lokalnih zajednica i javnih ustanova koje upravljaju kino dvoranama.

Odlukom je podržano 15 lokalnih zajednica iz devet kantona Federacije BiH sa projektima digitalizacije i modernizacije kino dvorana.

Projekat Fondacije za kinematografiju Sarajevo podrazumijeva da se u što skorijem periodu, a najdalje do sredine 2023. godine, digitaliziraju dvorane u gradovima i opštinama u Federaciji BiH koje su podržane u okviru poziva.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo će u okviru Odluke o podršci po kategoriji Distribucija i prikazivanje finansirati nabavku opreme za digitalne filmske projekcije, te organizovati i obuku odgovornih u poslovima tehničkog opsluživanja, distribucije, promocije i marketinga koji su potrebni radi realizacije aktivnosti filmskih projekcija.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo će u narednom periodu raspisati javni tender za nabavku potrebne opreme za digitalizaciju i modernizaciju kino dvorana prema Odluci za podršku u kategoriji Distribucija i prikazivanje, te će intenzivno krenuti u realizaciju konkursa ovog, za bh. i regionalnu filmsku industriju i podizanje nivoa kulture u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH, vitalnog projekta, saopćeno je iz Fondacije.

 

Fena/Informer.ba