BiH Top Vijesti

Forto pozvao sindikate na pregovore o visini plata za narednu godinu

Premijer Kantona Sarajevo danas je, povodom protesta radnika koji primaju platu iz budžeta KS, ponovio da ne može obećati isplatu jednokratne novčane pomoći jer za to nema novca, ali je sindikate pozvao da pregovaraju oko visine plata za 2023. godinu.

Iz Vlade KS podsjećaju da se vodi kontinuirani dijalog sa svim sindikatima u KS, te da je ovaj saziv prvi koji kroz protekli niz godina ima potpisane i važeće kolektivne ugovore sa svim sindikatima.

U tekućoj godini su plate u javnom sektoru povećane prvo kroz osnovicu pet posto, a kasnije tokom godine kroz razne granske kolektivne ugovore između sedam i 12 posto, u ovisnosti od radnog mjesta i otežanih uvjeta rada.

Prema podacima Ministarstva finansija KS, na ime tih povećanja u prvih 11 mjeseci ove godine  u odnosu na isti period prošle godine je na ime primanja radnika u javnom sektoru u KS isplaćeno preko 70 miliona KM više nego prošle godine, dijelom kroz direktno isplaćene plaće za budžetske korisnike, dijelom kroz subvencije kantonalnim preduzećima.

Pored toga, po pitanju tužbi iz radnopravnih odnosa iz proteklog desetljeća Vlada je isplatila 22,5 miliona KM samo ove godine i još postoji više od 30 miliona KM glavnice preostalih tužbi koji opterećuju budžet.

 

Fena/Informer.ba