Crna hronika Udarno Vijesti

FOTO: Korišteni helikopter i čamci: Akciju specijalaca u “Hutovom blatu” vodio Dragan Vikić

Na području Parka prirode “Hutovo blato”, 15-ak kilometara od Čapljine, pripadnici Federalne uprave policije otkrili su jučer u ranim jutarnjim satima sedam plantaža na kojima su zasađene stabljike indijske konoplje od kojih se proizvodi marihuana. Kako smo nezvanično saznali na licu mjesta, postoje indicije da se na ovom, prilično nepristupačnom terenu na jugu Hercegovine nalaze, eventualno, još neke manje plantaže. Ovo je najveće otkriće plantaža marihuane u BiH, a ujedno i najobimnija zapljena indijske konoplje.

Rekordan ulov

Portparol FUP-a Mersiha Novalić potvrdila je za “Dnevni avaz” da su istražitelji FUP-a obradili prvu od sedam otkrivenih plantaža, na kojoj su evidentirali čak 153 stabljike indijske konoplje.

– Prosječna visina stabljika je dva metra, a njihova težina kreće se od pet do sedam kilograma. Prema sadašnjim procjenama, od jedne stabljike se može proizvesti dva do četiri kilograma gotovog proizvoda – kazala nam je Novalić.

Službenici Federalne uprave policije, kako saznajemo, stavili su pod kontrolu četiri osobe koje se sumnjiče da su uzgajivači ovih plantaža. Svi oni su srodnici i nastanjeni su u Čapljini. Jedna osoba zatečena je u neposrednoj blizini plantaža te je odmah lišena slobode.

Zbog močvarnog terena angažirani specijalni čamci

Saznajemo da je riječ o Srećku, Oliveru, Nikoli i Nikici Boškoviću, koji su uhapšeni.

Ekipa “Dnevnog avaza” jučer je bila na licu mjesta na lokalitetu Karaotok, odnosno na području Parka prirode “Hutovo blato”, gdje su specijalne jedinice FUP-a izvodile najveću akciju zapljene kanabisa u našoj državi. Ukupno je u ovoj akciji učestvovalo 10 timova FUP-a. Zbog specifičnosti i nepristupačnosti terena, a s obzirom na to da se radi o ogromnom močvarnom zemljištu, angažirani su helikopter i dva specijalna čamca FUP-a, kao i ronilačke ekipe.

Potpora policijskog helikoptera

Pretresi objekata

Akcijom je na licu mjesta rukovodio Dragan Vikić, zapovjednik Specijalne policijske jedinice FUP-a.

Uporedo s ovom akcijom zapljene marihuane, pripadnici FUP-a pretresli su objekte i garaže koje su koristile osumnjičene osobe. Specijalce, naoružane do zuba, naša ekipa zatekla je kod jednog objekta u Klepcima, a pretresi su, kako saznajemo, izvršeni i u Gnjilištima, kao i u Čapljini. Osnovano se sumnja da je u ovo krivično djelo umiješano više osoba.

Izvršen pregled više objekata

Akcija Federalne uprave policije izvedena je po nalogu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i po odobrenju Općinskog suda Čapljina. Riječ je o akciji koja je rezultirala višemjesečnim operativnim radom.

Nezaštićeni park

Direktor Parka prirode “Hutovo blato” Nikola Zovko, koji je jučer usko sarađivao s pripadnicima FUP-a, kazao nam je da je šokiran ovim otkrićem.

Zovko: Država odgovorna

– Ovo je katastrofa, ali može se objasniti i činjenicom da nas je Vlada HNK već 20 mjeseci ostavila bez plaće, da nemamo mogućnosti finansiranja lovočuvara. Ljudi upadaju na ovo području kad hoće, bave se nedozvoljenim pecanjem, krivolovom. Mi nemamo nikakve kontrole nad ovim parkom. Ovdje je mogao bilo ko saditi što je htio – kazao je Zovko.

On je, također, napomenuo da je otkriće plantaže sramota za Kantonalnu vladu, ali i državu, jer je BiH potpisala Ramsarsku konvenciju i time se obavezala da će štititi područje Parka prirode “Hutovo blato”.

 

Dnevniavaz/Informer.ba