Svijet Vijesti

FOTO/ Počela ceremonija sahranjivanja Kima Jong-ila

Vojnom paradom, uz učešće hiljada vojnika, i u prisustvu nekoliko stotina hiljada ljudi, u Pjongjangu je danas počela dvodnevna ceremonija sahranjivanja sjevernokorejskog lidera Kima Jong-ila, koji je umro 17. decembra od srčanog udara.

Limuzina s ogromnim portretom nasmijanog Kima je na čelu pogrebne povorke koja se polako iz Kumsusan memorijalne palate kreće ka centru Pjongjanga, pošto je prošla kroz špalir na desetine hiljada vojnika s glavom pognutom ka zemlji, prenosi državna sjevernokorejska televizija.

Kimovo tijelo, koje će biti balzamovano, biće vraćeno u Kumsusan palatu i položeno u stakleni sarkofag, pored balzamovanog tijela njegovog oca i osnivača Sjeverne Koreje Kim IL Sunga, javlja novinska agencija Johnap.

Ceremonija, koja se održava po vrlo hladnom i snježnom vremenu, počela je sa četiri sata zakašnjenja, a u direktnom televizijskom prenosu mogle su se vidjeti stotine hiljada uplakanih Sjevernokorejaca koji stoje pored snijegom pokrivenih ulica, kojima se kreće povorka ka centru prestonice, navodi agencija AFP.

Kimov sin i nasljednik Kim Jong Un (29) i drugi visoki sjevernokorejski vojni i civilni zvaničnici, na početku ceremonije hodali su pored kola na čijem se krovu nalazi kovčeg umotan u nacionalnu zastavu sa bijelim cvijećem.

Na desetine crnih “Mercedesa” i drugih vozila slijede pogrebnu povorku, dok okupljeni Sjevernokoreanci kleče slušajući vojni orkestar koji svira nacionalnu himnu.

Dvanaestodnevna žalost u zemlji zvanično će biti završena u četvrtak nacionalnim pomenom i trominutnom tišinom tačno u podne.

Agencije/Informer.ba