BiH Udarno Vijesti

FOTO: Turci u kamionima dovezli iftare za 2.000 Goraždana

Općine Goražde i Bayrampaša iz  Istanbula organizirali su večeras ispred Kajseri džamije u Goraždu iftar za 2000 osoba a uz služenje iftara upriličen je i prigodan program .

Od 2005 godine smo počeli da organizujemo „Ramazan na Balkanu“. To je organizacija koju inače djeluje pri općini Bajrampaša, gradskoj upravi Istanbula i već sedam godina se održava svake godine. Svake godine svih 30 dana ramazana u devet raznih zemalja i 20 raznih gradova na ovakav način dolazimo i dajemo iftare građanima.Sve donosimo iz  Turske sa ovim velikim kamionima“, kaže Eser Serbest, koordinator općine Bajrampaša.

I zaista, sa tri velika kamiona i kompletnom opremom, kuhinjom i binom, što prati tim od 100 ljudi  od jutarnjih sati počele su pripreme iftara, postavljanje stolova i priprema hrane a na svakom području se služi različito jelo prema ukusu koji vole građani na tom području.

” Samo što treba da naglasimo da nije važno koje se jelo daje za iftar. Ovdje je važno da mi dođemo zajedno s vama kao braća da budemo. Ovdje je hrana samo razlog zašto dolazimo. Ovdje sa našom braćom na Balkanu da budemo zajedno i osjetimo taj miris ramazana da ga zajednički  provedemo,” dodaje  Serbest, koordinator općine Bajrampaša.

Odličan primjer

Općina Bajrampaša iz Istanbula ima jednu jako divnu praksu što na području BiH ima dio općina sa kojima ima dobru saradnju i želi da uveliča ove ramazanske aktivnosti i post sa našim vjernicima. Posebno smo sretni što su našu općinu Goražde stavili na početku ramazana. Inače, imamo jako dobre odnose sa Bajrampašom, to je jedna bogata općina u Istanbulu mada mi nismo bratska općina ali imamo izuzetno dobru saradnju kao i sa mnogim drugim općinama kao što je poznato našoj javnosti. Ovo je dobra prilika da se vjernici ovdje i okupe, nije to samo iftar, to je slast zajedničkog iftara, druženja, komunikacije među ljudima koje nam inače nedostaje kako uz ramazan, ramazan to istina popravlja. U toku cijele godine ta nam komunikacija i druženje nedostaje“, kazao je ovom prilikom Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

 

Foto: Gorazdeonline

 

 

Gorazdeonline/Informer.ba