Politika Udarno Vijesti

Francis Boyle: Konačna podjela BiH mirnim putem krajnji cilj

Profesor međunarodnog prava na američkom Univerzitetu Illinois, Francis Boyle, rekao je da su Amerikanci u Dejtonu, uz saglasnost ostalih velikih sila, skrojili državu BiH sa vijekom trajanja od 15 godina, te da mu je u Pentagonu jasno rečeno da će se, po planu Richarda Holbrooka, desiti usporeno, ali konačno cijepanje BiH.

“Ljudi iz Pentagona su mi jasno rekli da će se prema Holbrookeovom planu desiti usporeno, ali konačno cijepanje BiH. Gdje smo danas?! Velike sile su svjesno i namjerno stvorile državu koja nikada nije mogla funkcionisati i koja doživljava kolaps, a krajnji cilj je da se izvrši trajna podjela BiH i to mirnim putem“, istakao je Boyle.

Boyle, nekadašnji agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde, rekao je da Amerikanci sada sve što rade je da “sjede pozadi” i gledaju kako se BiH raspada.

Na kraju dana svi će odustati i reći: ‘OK, zašto to ne bismo završili’. Dakle, oni neće priznati da su napravili državu za koju su znali da će se raspasti, ali je činjenica da su to namjerno uradili još u martu 1994. godine, kada je potpisan Vašingtonski sporazum“, naglasio je Boyle za agenciju Anadolija.

On je dodao da je kasnije, u Dejtonu, nacrt Mirovnog sporazuma koji je Holbrooke iznio značio podjelu na dvije države – Federaciju i Republiku Srpsku.

Bilo je potpuno jasno i tada, a danas takođe, da Amerika i Evropa prosto ne žele državu BiH. Oni žele kolaps BiH“, istakao je Boyle i dodao da ne vjeruje u izbijanje novog rata u BiH.

On je ubijeđen da se međunarodna zajednica vratila na sporazum Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića iz Karađorđeva, dogovoren još 1991. godine.

U politici se stvari ne dešavaju slučajno. Tuđman i Milošević su u Karađorđevu sve dogovorili, a Holbrooke im je u Dejtonu rekao da će malo potrajati dok njihov dogovor ne bude proveden“, istakao je Boyle.

Informer.ba