Svijet Top Vijesti

Francuska pogođena drugim štrajkom protiv penzione reforme

Drugi zaredom štrajk širom zemlje uzrokovao je u utorak prekid proizvodnje električne energije, prekid rada javnog prevoza i nastave u školama, u znak reakcije na vladine planove da prisili radnike da rade duže prije odlaska u penziju u Francuskoj.

Sindikati, koji su zakazali protestne skupove širom Francuske tokom cijelog dana, žele nastaviti vršiti pritisak na vladu i nadaju se da će ponoviti veliki odaziv kao za prvi nacionalni dan protesta 19. januara.

Tog dana, više od milion ljudi marširalo je protiv pomjeranja starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine i ubrzavanja planiranog odgađanja starosne dobi koja ispunjava uslove za punu penziju.

– Ova reforma je nepravedna i brutalna. Prelazak na sistem penzionisanja sa 64 godine starosti je nazadovanje društva – rekao je Luc Farre, generalni sekretar sindikata državnih službenika UNSA.

Samo otprilike jedan od tri brza TGV voza saobraćao je u utorak i još manje lokalnih i regionalnih vozova, dok je metro u Parizu ozbiljno poremećen.

Polovina nastavnika osnovnih škola napustit će posao, rekao je njihov sindikat, dok su zaposleni u rafineriji nafte i radnici u drugim sektorima, uključujući javne emitere, koji su puštali muziku umjesto informativnih emisija, također štrajkovali.

Francuska opskrba električnom energijom smanjena je za 4,4 posto ili 2,9 gigavata, jer su se štrajku pridružili radnici nuklearnih reaktora i termoelektrana, pokazuju podaci komunalne grupe EDF.

TotalEnergies je saopćio da zbog štrajka nije bilo isporuke naftnih derivata sa svojih francuskih lokacija, dodajući da su benzinske pumpe u potpunosti snabdijevene i da su potrebe kupaca zadovoljene.