Svijet Udarno Vijesti

Francuska šalje naoružanje libijskim pobunjenicima!

Francuska šalje naoružanje libijskim pobunjenicima u Zapadnim planinama u sklopu napora da im pomognu da napadnu uporište snaga lojalnih Moameru Gadafiju.

Francuski dnevnik “Figaro”, pozivajući se na neimenovane izvore, piše da je Francuska iz aviona u region Džebel Nafusa izbacila “velike količine” naoružanja, uključujući lansere rakete, automatske puške, mitraljeze i protivtenkovske projektile.

Višerangirani izvor rekao je da je odluka o slanju naoružanja donijeta u konsultaciji sa partnerima iz NATO “jer nije bilo drugog načina za nastavak“.

Pobuna protiv Gadafijevog 41-godišnjeg režima veoma sporo napreduje od početka kampanje NATO  prije tri mjeseca, ali pobunjenici sada tvrde da su sve bliže Tripoliju.

Pobunjenici, koji su stacioniranu u regionu Zapadnih planina jugozapadno od Tripolija, postigli su najveći napredak prilaskom gradu Bir al Ganamu, gdje sada traju sukobi sa progadafijevim snagama.

Zvaničnici iz francuskog Ministarstva odbrane nisu bili dostupni za bilo kakav komentar. Portparol francuske vlade Fransoa Baroan nije želio da komentariše novinski izvještaj.

“Figaro” navodi da posjeduje povjeljive mape francuskih obavještajnih službi na kojima su prikazane razne oblasti u planinama, uključujući i Jafran i Nalut, pod kontrolom pobunjenika i gdje naoružanje može biti poslati.

Pobunjenici su ranije saopštili da dobijaju naoružanje od Katara najviše preko njihovog uporišta u Bengaziju na istoku Libije.

 

Srna/Informer.ba