Nogomet Svijet Top Vijesti

Francuzi i Argentinci danas se bore za treću svjetsku titulu

Nogometne reprezentacije Francuske i Argentine danas od 16.00 sati na stadionu Lusail pred 90.000 gledalaca igrat će finale  22. svjetskog prvenstva u Kataru. Oba tima borit će se za treću titulu.

Južnoamerički tim  na titulu čeka dugih 36 godina. Prvi put Argentinci su  najbolji bili na domaćem Svjetskom prvenstvu 1978. godine, a osam godina kasnije slavili su u Meksiku na krilima Diega Maradone.

Francuska je duže čekala na svoju prvu titulu i također je osvojila pred domaćom publikom prije 24 godine. Prije četiri godine dodala je još jednu  u Rusiji nakon pobjede nad Hrvatskom od 4:2.

Kvalificiranjem u finale “Galski pjetlovi”  su postali šesta reprezentacija koja je stigla do posljednje stepenice na najmanje dva uzastopna Svjetska prvenstva, ali bi mogli postati tek treća selekcija koja je odranila titulu. U tome su uspjeli samo Italija (1934. i 1938.) i Brazil (1958. i 1962.).

Argentina je zauzela prvo mjesto u C-grupi nakon senzacionalnog poraza od Saudijske Arabije, a zatim svladala Meksiko i Poljsku. U osmini finala Argentinci su pobjedili Australiju, zatim u četvrtfinalu Nizozensku nakon izvođenja penala, dok su u polufinalu bili bolji od  Hrvatske sa 3:0.

U D-grupi nakon dvije pobjede protiv Australije i Danske, Francuzi su izgubili od Tunisa, ali su ipak zauzeli prvo mjesto. U osmini finala bili su bolji od Poljske, u četvrtfinalu su eliminisali Englesku, a u polufinalu su sa 2:0 savladali prvo iznenađenje Svjetskog prvenstva, Maroko.

Duel između Argentine i Francuske bit će i obračun zvijezda Lionela Messija i Kyliana Mbappea. Obojica su do sada u Kataru postigli pet golova, dok Messi ima tri asistencije, jednu više od Francuza, koji je 12 godina mlađi od saigrača u Paris Saint Germaineu.

Susret će suditi Poljaci predvođeni 41-godišnjim Szymonom Marciniakom.

 

Fena/Informer.ba