BiH Izdvojeno Vijesti

FUP provjerava navode prema kojima FBIH još uvijek raspolaže određenom količinom oružja

Federalna uprava policije (FUP) provjeriće navode koje je iznio Almir Tutić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca FBiH, prema kojim boračka populacija u FBiH još raspolaže sa određenom količinom oružja.

Borci spominju kako su, zlu ne trebalo, ponešto i zakopali od oružja“, rekao je Tutić za sarajevske medije, a tu izjavu oštro su osudili bezbjednosni stručnjaci.

Oni ističu da je vjerovatno u pitanju ilegalno oružje, jer se, kažu, “za automatsku pušku ne može dobiti dozvola“.
Federalna uprava policije će, u saradnji sa kantonalnim MUP-ovima i nadležnim tužilaštvima, izvršiti provjere navoda iznesenih u tom novinskom članku“, rekla je Mersiha Novalić, portparol Federalne uprave policije (FUP).

Zakon je vrlo precizan i jasan”, kaže Armin Kržalić, direktor Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva, te dodaje da se zna šta je dozvoljeno, a tu ne spada ilegalno oružje.
Objašnjava da se posjedovanje takvog oružja tretira kao prekršaj ili kao krivično djelo, što zavisi od kantona do kantona.

I ovaj slučaj, kao i sliči prethodni, dokazuje da nadležni organi treba da postupe po zakonu i oduzmu oružje. Štaviše, mi smo kroz istraživanja koja smo radili došli do saznanja da demobilisani borci nisu vratili velike količine oružja, i ono se nalazi u kućama“, rekao je Kržalić, dodajući da ovakve izjave treba provjeriti, jer one ne doprinose povjerenju među bh. građanima, niti očuvanju mira.

Da je potrebno istražiti navode koje je iznio predsjednik Saveza demobilisanih boraca FBiH, slaže se i Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednosna pitanja iz Banjaluke, koji ističe da je krivični zakon predvidio sankcije za nelegalno čuvanje oružja.

To oružje, o kojem on govori, sigurno je ilegalno, jer, ko će dati dozvolu za, primjera radi, automatsku pušku? Ma, to je signal policiji i tužilaštvu da reaguji. I te kako tu ima posla za njih, jer čovjek je to otvoreno rekao, ne razmišljajući o posljedicama“, jasan je Ćeranić.

I Staša Košarac, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, ističe da je poruka koju šalje Tutić zabrinjavajuća.

Ono što očekujem na temelju takvog članka je da će bezbjednosne strukture, prije svega SIPA, a zatim i Federalna uprava policije, reagovati. Za neovlašteno raspolaganje naoružanjem neko mora da odgovara“, rekao je Košarac, te je zatražio da nadležne institucije pozovu Tutića, uzmu od njega izjavu, i reaguju kako bi oružje bilo oduzeto.

Poput Košarca, i Dražen Perendija, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS, ocjenjuje je da je ovaj slučaj sigurno “donio” posao za bezbjednosne agencije.
Međutim, on konkretno nije dao bilo kakve podatke i malo nesuvislo priča, budalaštine“, ocjenjuje Perendija.

Sa druge strane, Tutić nam je rekao da će sa policijom sarađivati, mada, sada tvrdi, ne zna nikoga ko ima ilegalno naoružanje već samo legalno.
Vjerovatno je sebi neko ostavio ratni trofej koji može osposobiti za nešto drugo. Naravno da ću sarađivati s policijom. Za sve one koje budem znao da imaju oružje, naravno da ću reći. Ali, ja ne znam nikoga ko ima nelegalno oružje“, tvrdi Tutić.

Inače, na naša pitanja u vezi sa ovim slučajem do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nisu odgovorili, dok su u Tužilaštvu BiH, iako smo postavili konkretno pitanje da li će da pokrenu istragu o nelegalnom oružju, odgovorili: “Tužiteljstvo BiH ne komentira novinske članke.”

Nezavisne/Informer.ba