Svijet Vijesti

Gaddafi: Bez obzira na NATO nastavljamo sa borbom

Libijski pukovnik Moammer Gaddafi i njegove pristaše zakleli su se da će nastaviti s ratom bez obzira na to hoće li ih NATO bombardovati ili ne. Tako nisu ostavili mnogo mjesta za diplomatske pregovore koji bi završili ovaj petomjesečni konflikt.

Pobunjenici i njihove zapadne pristaše nastavili su s pritiskom na libijskog vođu kako je počeo muslimanski sveti mjesec Ramazan. NATO bombarduje vojne mete i baca letke iznad Tripolija pozivajući lojaliste da odustanu.

Pobunjenici su zauzeli manje od pola Libije, ali konstanto gube teritoriju od protu-napada bolje naoružanim i stručnijim Gaddafijevih snaga.

Rat, za koji su neki mislili da će biti završen za nekoliko sedmica, kada NATO snage počnu bombardovanje Gaddafijevih vojnih postrojenja, se produžio na nekoliko mjeseci u vruće ljeto i mjesec posta Ramazana.

”Niko ne treba pomisliti da bi mi sada stali, nakon mučenja koji su naši sinovi, braća i prijatelji prošli. Zaboravite na to!”, rekao je za državnu televiziju Saif al-Islam, jedan od Gaddafijevih sinova.

 

Fena/Informer.ba