Svijet Udarno Vijesti

Gaddafi se od NATO-a sakriva u bolnicama

Libijski vođa Moammer Gaddafi se svake noći sakriva u različitim bolnicama u Tripoliju kako bi izbjegao napade NATO-a, saopštili su diplomatski izvori u četvrtak.
Gaddafi navodno često mijenja lokaciju boravka zbog svoje sigurnosti, a utočište nalazi u bolnicama, jer su nepotrebne civilne žrtve strogo zabranjene u misijama NATO-a.

Pouzdani izvori kažu da su libijski komandanti prestali koristiti mobitele. To pokazuje da je libijski režim pod pritiskom, a Gaddafi je, prema njihovim riječima, postao paranoičan.

Libijski premijer Baghdadi al-Mahmoudi je u četvrtak zatražio od UN-a i Afričke unije da odrede datum prekida vatre, te dolazak međunarodnih posmatrača, ali je odbacio mogućnost Gaddafijevog odlaska iz zemlje.

Britanski zvaničnici su u četvrtak potvrdili da su ministri dali dozvolu da se četiri borbena helikoptera koriste u Libiji.

U Deauvilleu u Francuskoj se očekuje da će predsjednik Nicolas Sarkozy iskoristiti drugi dan samita G-8 kako bio najavio 1,63 milijarde dolara pomoći za Sjevernu Afriku i Bliski istok.

U četvrtak je saopšteno da su mirovne snage UN-a spremne za dolazak u Libiju kako bi osigurale prekid vatre. Ovaj bi potez značio i dolazak stotina stranih vojnika koji bi patrolirali ulicama gradova širom zemlje, javlja AFP.

Informer.ba