Izdvojeno Politika Vijesti

Gary D.Robbins: “Entiteti nisu države i podređeni su suverenitetu BiH”

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Gary D. Robbins izrazio je danas duboku zabrinutost povodom nedavnih izjava “javnih službenika u kojima se tvrdi da je BiH državna unija čiji suverenitet proizilazi iz entiteta“.

Takve jednostrane tvrdnje nemaju pravni osnov i ujedno su antidejtonske i protuustavne,” rekao je Robbins.

Također, kazao je, izazivaju rizik podizanja tenzija u vrijeme kada bi se političari trebali fokusirati na ispunjenje svojih demokratskih obaveza u cilju formiranja vlade u BiH.

Robbins je dodao: “Činjenice su jasne, u Ustavu BiH, koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, stoji da će BiH ‘nastaviti pravno postojati kao država u skladu s međunarodnim zakonom’. Pravna filozofija Ustavnog suda BiH, suda uspostavljenog Dejtonskim mirovnim sporazumom, je jasna. Ona kaže da entiteti nisu države i da su podređeni suverenitetu BiH“.

Pored toga, Sud je utvrdio da Ustav BiH ne ostavlja prostora za bilo kakav „suverenitet“ entiteta niti za pravo na „samoorganizaciju“ na osnovu ideje o „teritorijalnom odvajanju“.

Svi pokušaji zloubotrebe karakterizacije državnih vlasti ili prirode Države BiH podrivaju osnov Dejtonskog mirovnog sporazuma i nisu prihvatljivi,“ naglasio je Robbins, saopćeno je iz OSCE-a.

 

Fena/Informer.ba