BiH Udarno Vijesti

GEC: Tajno snimanje direktora Muzičke škole na Ilidži udar na demokratiju u BiH

Nakon što je Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo zatražilo razrješenje sa dužnosti doc.prof. Mehmeda Bajraktarevića, direktora JU Osnovne muzičke škole Ilidža jer je kako kažu prekršio Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju KS i izvrijeđao ministra Emira Suljagića, pozivajući se na Član 43, regairao je i Građanski Edukativni Centar (GEC).

Građanski Edukativni Centar  (GEC) kao nacionalna organizacija koja djeluje i domenu  edukacionog rada, odgono-obrazovnih i informativnih djelatnosti nakon detaljnije analize transkripta govora doc.prof. Mehmeda Bajraktarevića zaključuje sljedeće: U „spornom“ govoru doc.prof. Bajraktarevića nema elemenata političkog organiziranja i djelovanja na koji se poziva ministarstvo a u skladu s Članom 43. Zakona o osnovnom ogoju i obrazovanju Kanotna Sarajevo.

Konstatujemo da je u ovome specifičnom slučaju prekršen Krivični Zakon Bosne i Hercegovine i to Član 147a. u kojem stoji sljedeće:  Službeno ili odgovorno lice u institucijama Bosne i Hercegovine koje pomoću posebnih naprava, bez odobrenja, prisluškuje ili zvučno snimi razgovor ili izjavu koja mu nije namijenjena ili omogući nepozvanom licu da se upozna s razgovorom ili izjavom koja je neovlašteno prisluškivana ili zvučno snimljena, ili koje neovlašteno prisluškuje ili snimi tuđe poruke u kompjuterskom sistemu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.Također konstatujemo da je prekršen i Ustav Bosne i Hercegovine i to Član 2. Stav 2 g) slobodu misli, svjesti i vjere. h) Slobodu izražavanja.

Smatramo da su tajna snimanja u javnim institucijama direktan udar na demokratiju Bosne i Hercegovine te se pitamo tko je i po čijem nalogu naložio snimanje Nastavničkog vijeća JU Osnovne muzičke škole Ilidža i u koju svrhu, stoji u saopštenju GEC-a.

Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • kako se samo neko nasao pametan da snima, a sta cemo sa tim ko je snimao, zar to nije Gospodi u Ministarstvu KS jasno da je to krivicno djelo!!!

    A tvrdim da je doc. prof. Mehmed Bajraktarevic osoba koja ce prije svega ssvima pomoci i pomagala je bez obzira na vjeru, nac. pripadnost ili bilo koju drugu….prema tome,sve je to sto mu se radi laz i treba mu podrska od svih nas, njegovih studenata i ucenika…pozz