BiH Udarno Vijesti

Glavni finansijski inspektor FBiH želi stopirati dolazak McDonald’s-a

Glavni inspektor Federalne finansijske policije Zufer Dervišević posljednjih dana se angažirao kako bi zaustavio veliku američku investiciju u BiH, odnosno dolazak slavnog lanca brze hrane “McDonald’s” u Sarajevo, piše Dnevni avaz.

Široka kampanja

Glavni federalni inspektor je otvorio dvije istrage protiv svih koji sarađuju s američkom kompanijom.

Dervišević je tako najprije pritisak usmjerio na Općinu Ilidža, od koje je 10. juna ove godine hitno zatražio dostavljanje “raspoložive dokumentacije” o “svim prometima nekretnina na području Općine Ilidža od privrednog društva ‘Zelo’ iz Visokog”. Riječ je o firmi koja posluje s najvećim svjetskim lancem restorana “McDonald’s”.

Derviševićev krajnji cilj je rušenje cijele investicije ili da se, makar, stvori utisak kako su u pitanju “sumnjivi poslovi”, potvrđuje i činjenica da Federalna finansijska policija “istražuje” i okolnosti pod kojima je osiguran prostor za prvi restoran “McDonald’s-a” u sarajevskoj ulici Maršala Tita broj 36, piše Dnevni Avaz.

Legalni posao

Indikativno je da Dervišević nije naveo po kojem osnovu i po kojem naređenju nadležnog tužilaštva provodi istražne radnje.

Zbog svega je direktor “Avaza” Bajro Šaban uputio pismo premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, federalnom ministru finansija Anti Krajini, ambasadoru SAD u BiH Patrick Moon-u, visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i njegovom zamjeniku, Amerikancu Roderick Moore-u i Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

U njemu, uz ostalo, navodi da je Dervišević “bez prethodnog naloga Tužilaštva, samoinicijativno, otvorio istragu čiji je cilj kompromitiranje i zaustavljanje potpuno legalnog posla” te da neskriveno sprječava ulazak američkog kapitala u BiH.

 

Informer.ba