BiH Udarno Vijesti

Glavobolja: Za matursko veče potrebna skoro cijela prosječna plata

Savez sindikata Republike Srpske postavio je danas pitanje da li će za radničke porodice matursko ili apsolventsko veče njihove djece biti radost ili “glavobolja” s obzirom će im za to biti potrebna skoro cijela prosječna plaća u RS-u koja je u martu iznosila 870 KM.

Roditelji koji imaju maturantkinju ili apsolventicu morat će da izdvoje u prosjeku najmanje dvije trećine prosječne plaće, dok za maturanta ili apsolventa treba nešto manje novca.

“Za kupovinu ‘pristojne’ svečane odjeće, haljine ili odjela, roditelji će morati da potroše najmanje 230 KM, a najmanje 75 KM za cipele ili sandale. Pored toga, roditelji maturantkinja ili apsolventica će morati dodatno potrošiti od 30 do 70 KM za torbu, od 40 do 100 KM za šal, bolero ili pojas ili neki drugi detalj koji zahtjeva svečana haljina.

Također, ovi roditeljima će morati izdvojiti i još najmanje dodatnih 80 KM za šminku, frizuru i drugo uljepšavanje njihove kćerke, te najmanje 40 KM za nakit koji predstavlja neizostavni dio svečane toalete”, izračunali su u Savezu sindikata RS-a.

I roditelji maturanta ili apsolventa će, pored odjela i cipela, morati potrošiti najmanje 150 KM za košulju, kravatu, kaiš i slično.

“Kada se ovome doda i 150 KM za troškove same večere, fotografije, snimke maturantske večeri, džeparac i slično, sigurno je da će ovi troškovi ‘opremanja’ djece za matursko ili apsolventsko veče dodatno ugroziti kućni budžet radničkih porodica, jer je došlo do smanjenja kupovne moći usljed rasta troškova života za oko devet posto, dok su plaće ostale nepromjene”, upozoravaju sindikalci.

 

Srna/Informer.ba