Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Globalne cijene hrane u ovoj godini veće za 33 odsto

Globalne cijene hrane u poređenju sa julom prošle godine u prosjeku su više za 33 odsto, a pojedine su namirnice poskupile i znatno više od prosjeka, navodi se u izvještaju Svjetske banke o cijenama hrane.

Cijene hrane su blizu rekordno visokog nivoa iz 2008. godine.

Tako je cijena kukuruza veća za čak 84 odsto, šećera 62, žita 55 i soje 47 odsto, dok su žitarice u prosjeku skuplje 55 procenata.

Sve se to dešava u trenutku kada je rog Afrike pogođen najtežom sušom u posljednjih 60 godina, zbog koje je ugrožen život 12 miliona ljudi, među kojima je 600 000 djece. Posebno je teško pogođena Somalija.

Predsjednik Svjetske banke Robert Zelik najavio je da će Svjetska banka poduzeti kratkoročne mjere pomoći posebno usmjerene prema Etiopiji i Keniji gdje se nalaze veliki izbjeglički kampovi sa stotinama hiljada ljudi koji bježe od gladi.

Biće preduzete srednjoročne mjere ekonomskog oporavka kao i dugoročne usmjerene na amortiziranje posljedica suša – prenose mediji.

Cijene hrane ipak su niže za pet odsto nego u februaru kada su dostigle ovogodišnji vrhunac.

Globalno se bilježe i velike razlike u promjeni cijena hrane, pa je tako kukuruz u odnosu na prošlogodišnji juli više nego dvostruko skuplji u Ugandi, Somaliji i Ruandi, ali je za petinu jeftiniji na Haitiji i u Meksiku.

Razlog za globalno visoke cijene hrane krije se i u činjenici da su skladišta hrane, posebno osnovnih potrepština, prilično prazna, pa su tako zalihe kukuruza na najnižem nivou od početka sedamdesetih godina prošlog vijeka, zbog čega i najmanji poremećaj podiže njegovu cijenu.

Nešto je bolja situacija sa žitom i rižom, čije su globalne zalihe na nivou kasnih devedesetih godina i početka prve decenije 21. vijeka.

 

Srna/Informer.ba