BiH Top Vijesti

Godišnjica stravičnog zločina na Alipašinom Polju

Na današnji dan 22. januara 1994. godine u naselju Alipašino Polje granatama ispaljenim sa položaja VRS ubijeno je šestero djece dok su se sankali i igrali u obližnjem parku. Najmlađa žrtva imala je pet, a najstarija 13 godina.

Porodice žrtava i predstavnici udruženja ubijene djece su polaganjem, cvijeća učenjem Fatihe i minutom šutnje obilježiili 29. godišnjicu ovog stravičnog zločina.

“Svake smo godine ovdje da se sjetimo naših mladih sugrađana ali i svih stradalih tokom agresije. Govoriti o tome je jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti. Moramo se podsjećati, ne dopustiti da ove strahote prekriju zaborav”, poručeno je sa obilježavanja.

Tog 22. januara 1994. godine ubijeni su

  • Brković Indira, 12 godina, danas bi imala 41
  • Brković Jasmina, 5 godina, danas bi imala 34
  • Dedović Mirza, 8 godina, danas bi imao 37
  • Jurenić Danijel, 11 godina, danas bi imao 40
  • Rizvanović Nermin 13 godina, danas bi imao 42
  • Subašić Admir 8 godina, danas bi imao 37

Presudama Međunarodnog suda u Hagu, između ostalog za neselektivno granatiranje i ubijanje civila osuđeni su, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Stanislav Galić, na doživotnu kaznu zatvora, kao i njegov nasljednik Dragomir Milošević na 33 godine zatvora.

Tokom procesa Galiću, svjedoci tužilaštva su bili i oni koji su preživjeli masakr na Alipašinom Polju, a dokazano je kako su tri granate ispaljene iz naselja Nedžarići, koje je te 1994. godine bilo pod kontrolom VRS.