BiH Top Vijesti

Goražde: Najiskusniji ljudi istražuju pokušaj ubistva Almira Raščića

Zdravstveno stanje Almira Raščića na kojeg je u petak uveče pucano u prolazu stambene zgrade i dalje je teško i nepromjenjeno.

Nema ni novih detalja u vezi istrage o pokušaju ubistva kojom rukovodi kantonalno tužilaštvo, bar ne onih koje bi bile dostupne javnosti. MUP BPK Goražde povodom toga organizirao je press konferenciju na kojoj je novinarima saopćeno da u interesu istrage ne mogu otkrivati više detalja.

“MUP BPK Goražde u potpunosti razumije građane BPK Goražde koji imaju subjektivni osjećaj da je narušena sigurnosna situacija u BPK Goražde zbog pokušaja ubistva našeg sugrađanina Almira Raščića 13.01.2023. godine. MUP BPK Goražde i Uprava policije MUP-a BPK Goražde su poduzeli niz aktivnosti, a sve sa ciljem pronalaska počinioca ili počinilaca i rasvjetljavanja samog krivičnog djela.Uprava policije MUP-a BPK Goražde je angažovala sve raspoložive kapacitete”, istaknuto je na pres konferenciji.

Pripadnici Sektora kriminalističke policije kao i uposlenici personala i ostalih odsjeka su na terenu i poduzimaju se sve aktivnosti sa ciljem pronalaska počinioca. Odmah po saznanju poslane su depeše i obavijesti entitetskim i državnim policijskim agencijama (SIPA i FUP) i ostvarena je određena saradnja i zajednički se djeluje, kazali su na konferenciji za novinare.

“Slučaj je preuzelo Kantonalno tužilaštvo, tako da se o predmetu ne smije govoriti zbog interesa istrage, a Uprava policije je formirala i jednu radnu grupu od najiskusnijih istražitelja koji rade detaljnu analizu predmeta na osnovu prikupljenih saznanja”, kazali su novinarima na pres konferenciji MUP-a BPK Goražde.

Ovaj događaj je još jedna potvrda opravdanosti konstantnog ulaganja budžetskih sredstava u jačanje kapaciteta Uprave policije i općenito sigurnosti u Kantonu, poručili su.

“MUP BPK Goražde, ali i Vlada Kantona je spremna na zahtjev Uprave policije obezbijediti i dodatna materijalna i finansijska sredstva ili poduzeti druge zakonom dopuštene pravne radnje za što brže rasvjetljavanje ovog krivičnog djela. Vjerujemo da će i ovo kao i ostala krivična djela biti brzo rasvijetljeno jer ako pogledamo statističke pokazatelje Uprave policije BPK Goražde ne može se zaključiti da je došlo do bitnog narušavanja sigurnosne situacije u Kantonu i da je Bosansko-podrinjski kanton Goražde jedan od najsigurnijih kantona u Federaciji BiH”, istakli su na presu.