BiH Top Vijesti

Gradonačelnica Karić najavila velike projekte za Grad Sarajevo u 2023. godini

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić osvrnula se danas na novogodišnjoj konferenciji za medije na najbitnije događaje i projekte koji su obilježili godinu u Gradu Sarajevu, te najavila sve ono što Grad planira uraditi u 2023.

Kako je kazala, temelj za optimizam u Gradu Sarajevu leži u činjenici da će za projekte u budžetu Grada Sarajeva za 2023. godinu biti izdvojeno 22.258.353 KM, iznos koji će se naći na usvajanju na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Današnji susret je prilika za analizu ostvarenog, ali i za pogled u vrijeme koje dolazi. Prije svega Grad Sarajevo, po prvi put nakon rata, ima svoju uknjiženu imovinu i to zgradu DPO-a na Skenderiji. Izrada Glavnog projekta rekonstrukcije i adaptacije objekta očekuje se u prvom kvartalu sljedeće godine. U ovoj godini pokrenuli smo i realizovali niz gradskih infrastrukturnih projekata koji se odnose na uređenje grada, a i za koje smo dobili podršku Gradskog vijeća. Pored iluminacije Olimpijskog muzeja, kojom se ističe grandioznost objekta, završili smo i sanaciju i luminaciju mostova – Latinska ćuprija, Šeher-čehajina ćuprija, Drvenija, Čobanija most, most kod Vijećnice. U narednom period očekuje se završetak radova na mostu Ćumurija i Ajfelovom mostu – kazala je Karić.

Kao projekte od značaja za 2023. godinu izdvojila je rekonstrukciju astronomskog opservatorija na Trebeviću, te projekt “Sarajevo eye/Oko Sarajeva” na lokaciji Špicaste stijene.

– Kao rješenje za projekt rekonstrukcije opservatorija ističe se ideja da se ovaj kompleks izgradi kao “Astro Park Trebević”. Ovo rješenje pored fizičke obnove i izgradnje objekta treba da sadrži dvije komponente: naučno-istraživačku i ekonomsko-turističku. Projektom “Sarajevo eye/Oko Sarajeva” želimo da se novitetima približimo svjetskim trendovima. Planirano je da se ovaj atraktivni vidikovac napravi na lokalitetu Špicasta stijena, u Starom Gradu. U potpunosti će biti prilagođen prirodnom ambijentu bez značajnih intervencija. Idejno rješenje predviđa lučnu staklenu šetnicu – osmatračnicu radijusa 30 metara – objasnila je gradonačelnica.

Napominje da je pokrenut projekt obnove i restauracije fasada (sa svim ukrasima i ornamentikom) u užem gradskom jezgru na objektima od kulturno-historijskog značaja, te da se u tom smislu trenutno izvode radovi na objektu u ul. Maršala Tita br. 29.

Navodi da je izgradnja kanalizacionog sistema na Trebeviću važan infrastrukturalni projekat za revitalizaciju i stavljanje u funkciju Trebevića. Po okončanju radova, u prvom kvartalu iduće godine, Trebevićki plato bi konačno bio pokriven kanalizacionom mrežom.

 

Fena/Informer.ba