Svijet Udarno Vijesti

Grčka će legalizovati korišćenje i posjedovanje “malih količina” svih vrsta droga

Grčka vlada je napravila prvi veliki korak ka dekriminalizaciji upotrebe droga. Grčka će legalizovati korišćenje i posjedovanje “malih količina” svih vrsta droga, saopštio je u srijedu grčki ministar pravde Miltiades Papainou.

Ministar pravde Miltiades Papainou prezentovao je grčkom Parlamentu osnovne ideje novog zakona o drogama.

Grčki zakon treba da bude usaglašen sa evropskim zakonodavstvom, i od sada onaj koji bude pronađen sa malom količinom (droge) namjenjenu ličnoj upotrebi neće biti smatran kriminalcem”, rekao je Papainou, dan nakon što je savjet ministara usvojio prijedlog zakona.

Grčki ministar je rekao i da će uskoro u Parlamentu biti precizarano šta podrazumjeva “mala količina” droge.

Korisnik droge je bolestan čovjek, a ne kriminalac“, rekao je Papaianou.

Međutim, ministar je istakao da će posjedovanje i snabdijevanje drogom kao i njeno uzgajanje ostati kažnjivo zakonom. On je objasnio se te stvari neće smatrati prekršajem,  sve dok imaju efekat samo na korisnika i nikoga drugog.

On je naglasio i da će troškovi primjene zakona biti minimalni u poređenju za društvenom dobrobiti i dodao da ministarstvo sprovodi mjere koje će omogućiti da zatvori uskoro budu u prilici da zavisnicima daju metadon kao zamjenu za drogu. Papainou je rekao da u Grčkoj godišnje umre oko 300 ljudi, što se dovodi u vezu sa drogom, kao i da se trenutno u zatvorima nalazi oko 4.500 ljudi koji su prekršili neki od zakona koji regulišu oblast upotrebe droge.

Ukoliko se u obzir uzmu silovanja, krađe i druga krivična djela koja su u direktnoj vezi sa upotrebom ili preprodajom droge, u Grčkoj svaki drugi zatvorenik izdržava kaznu zatvora zbog toga, navela je grčka agencija.

Prema aktuelnom grčkom zakonu, svako ko koristi ili posjeduje čak i malu količinu droge rizikuje kaznu do pet godina zatvora. Sa novim zakonom policija će moći da se fokusira na teža krivična djela povezana sa drogom.

 

Blin/Informer.ba