Svijet Udarno Vijesti

Greenpeace: Toksične hemikalije NPEs u odjeći marki Adidas, Calvin Klein, Ralph Lauren

Tragovi toksičnih hemikalija štetnih za prirodnu sredinu i ljudsko zdravlje su utvrđeni u odjeći koju proizvodi 14 vrhunskih proizvođača, podsjetila je organizacija Greenpeace.

U dvije trećine testiranih uzoraka odjeće proizvođača kao što su “Adidas”, “Uniqlo”, “Calvin Klein”, “Lacoste”, “Convers”, “Ralph Lauren” itd, su utvrđeni tragove hemikalija nonilfenol etoksilata (NPEs), stoji u izveštaju Greenpeacea pod naslovom “Prljavo rublje 2”, izvještava AFP.

NPEs se koriste kao deterdženti u industriji, uključujući i proizvodnju prirodnih i sintetičkih tekstilnih materijala.

Osim što je toksičan, nonilfenol ima svojstvo imitiranja ženskih hormona, zbog čega može da mijenja seksualni razvoj i utiče na reproduktivni sistem ljudi.

Čak i u malim dozama ova hemikalija predstavlja veliku prijetnju kako za prirodnu sredinu tako i za ljudsko zdravlje, ističe Li Jifangin, aktivista Greenpeacea.

Za svoje istraživanje ova organizacija je, inače, koristila 78 brendiranih komada odjeće kupljenih u 18 zemalja svijeta, a proizvedenih uglavnom u Kini, Vijetnamu, Maleziji i Filipinima.

Ovo nije samo problem zemalja u razvoju, u kojima se tekstilni materijali proizvode. S obzirom da se čestice NPEs oslobađaju tokom pranja odjeće, one se praktično uvlače i u zemlje u kojima je njihova upotreba zabranjena“, ističe Li.

Greenpeace je prošlog mjeseca objavio izveštaj “Prljavo rublje”, u kojem je optužio proizvođače poznatih brendova odjeće da hemijskim otpadom zagađuju glavne riječne tokove u Kini.

Na ovo su reagovale samo neke od prozvanih kompanija, uključujući “Pumu” i “Nike”, obećavajući da će do 2020. iz svog proizvodnog procesa eliminisati sve toksične hemikalije.

 

Tanjug/Informer.ba