Svijet Vijesti

Grupa G8: 40 milijardi dolara za podršku “arapskom proljeću”

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predložio je u petak u ime grupe G8 koja se okupila na samitu u Deauvillu financijski paket od od 40 milijardi američkih dolara za podršku “arapskom proljeću”, izjavio je tuniski ministar financija Jalloul Ayed.

Francuska je u petak pozvala u Deauville tuniskog premijera Bejija Caida Essebsija i egipatskog premijera Essama Charafa čije su zemlje revolucijom pokrenule demokratizaciju u arapskom svijetu.

“Predsjednik Sarkozy je najavio globalni paket od 40 milijardi dolara za region. Predviđeno je da se do početka jula sastanu ministri vanjskih poslova i financija kako bi artikulirali taj program”, izjavio je Ayed za štampu.

Tuniski ministar nije precizirao prirodu ove pomoći koja bi se uglavnom sastojala od kredita međunarodnih financijskih organizacija. Međunarodni monetarni fond je dao do znanja grupi G8 da bi njegov doprinos mogao ići do 35 milijardi dolara.

U završnoj deklaraciji, šefovi država i vlada zemalja iz grupe G8 sugeriraju da bi “multilateralne banke mogle dodijeliti 20 milijardi dolara Egiptu i Tunisu za 2011-2013, kao podršku reformama.

Američki predsjednik Barack Obama je naveo da je njegova zemlja obećala samo Egiptu 2 milijarde dolara pomoći, dok je Velika Britanija najavila financijsku pomoć od 175 miliona dolara. Evropska unija razmatra izdvajanje oko 1,2 milijarde eura, osim 5,7 milijardi već predviđenih za 2011-2013.

Grupa G8 smatra da bi ova pomoć omogućila “reformatorskim vladama” arapskih zemalja da “odgovore težnji svog stanovništva da ima snažan i globalan rast, doprinoseći tako da politički proces koji je u toku učvrsti slobode i demokraciju”.

 

Fena/Informer.ba