BiH Lifestyle Politika Top Vijesti

Hadžiahmetović: Značaj ventilacionih koridora nemjerljiv za Sarajevo

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović smatra da je značaj ventilacionih koridora nemjerljiv za Sarajevo, s obzirom na probleme koje Sarajevo ima sa zagađenjem zraka, uz uslov da se oni odrede, definišu i planiraju u budućnosti na bazi stvarnih kvalitativnih i kvantitativnih pokazatelja.

Vlada Kantona Sarajevo je u februaru 2020.godine usvojila „Studiju o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada“, koju je izradio WS Atkins International Limited, u okviru pripreme Zelenog akcionog plana za Kanton Sarajevo, finansiranog iz grant sredstava Vlade Japana, uz provedbu putem EBRD-a.

Hadžiahmetović je podsjetio da je Studija imala za cilj da stvori stručni i naučni temelj za donošenje prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, koja predstavlja svojevrsnu zakonodavnu podršku u zaštiti zraka i zaštiti okoliša u cjelini.

Imajući u vidu da su tokom izrade studije korištene ograničene informacije o lokalnoj klimi, kako je kazao Hadžiahmetović, utvrđena je potreba za preciznijim informacijama potrebnim za preciznije definisanje graničnih vrijednosti potrebno je pristupiti izradi studije o mikroklimi koja će pružiti informacije o vremenskim obrascima u sarajevskoj dolini a koji bi se koristili u budućim proračunima strujanja zraka.

– Iz tog razloga, a iz razloga da je postojeća studija rađena kroz matematičke modele na bazi literaturnih podataka, a ne na bazi stvarnih mjerenja klimatskih uslova potrebno je uraditi dodatne analize i ekspertize, kako bi se dobili kvalitetni podaci, na bazi kojih bi se donosile značajne odluke u oblasti zaštite okoliša u Kantonu Sarajevo – kazao je Hadžiahmetović u intervjuu za Fenu.

Zračni ventilacioni koridori, pojasnio je, su koridori pomoću kojih svježi zrak ulazi u urbana područja Sarajeva. Zračni koridori određeni su kako orografijom terena, tako i objektima na tlu koji u određenim smjerovima blokiraju ili usmjeravaju strujanje zraka.

Na pitanje kakav je položaj ventilacijskih koridora i da li je analiziran potencijalni uticaj visokih objekata na protok zraka i kvalitet zraka sarajevske doline, Hadžiahmetović je pojasnio da je u okviru postojeće studije (iz 2019. godine) definiran trenutni položaj zračnih ventilacijskih koridora.

U odnosu na njih, dodao je, analiziran je potencijalni uticaj visokih objekata na protok zraka i kvalitet, ali na bazi literaturnih izvora i bez mjerenja podataka o mikroklimi koja će pružiti detaljnije informacije u odnosu na postojeće objekte koje su bitne sa aspekta prostornog planiranja i izgradnje novih ventilacionih koridora s ciljem zaštite i poboljšanja kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

– Idući nedostatak studije se ogleda u činjenici da nije prošla stručnu, niti javnu raspravu, nakon čega bi uslijedila njena revizija u okviru koje bi se uvažila sva opravdana naučna i stručna mišljenja zainteresiranih strana, te se stvorio pravni preduslov za implementaciju zaključaka u Odluku o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo – istakao je on.

Mjere koje su date u postojećoj studiji kao što su: „Sprječavanje gradnje novih zgrada u zoni od 20 m od obale rijeke Miljacke i ruba glavne saobraćajnice s obje strane koridora, te ograničavanje visine zgrada na 20 m (P+6) u zoni od 200 m s obje strane glavnih ventilacionih koridora“, iz prethodno navedenih razloga mogu biti samo orijentacijskog karaktera, a nikako ograničavajući faktor za buduće planiranje i izgradnju objekata, dok eksperti kroz dodatne analize i ekspertize utvrde stvarne parametre uz uvažavanje mikroklime i stvarnog zagađenja na terenu.

Nakon dodatnih istraživanja i provedene javne rasprave pristupit će se implementiranju zaključaka eksperata u okviru Odluko o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u KS, kroz prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama.

– Studija o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada iz 2019. godine, kao takva ne može se iz formalno pravnih razloga naći pred skupštinskim zastupnicima, ali svakako zaključci i mjere koji budu predloženi od strane eksperata i koji budu sastavni dio prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, naći će se pred skupštinskim zastupnicima koji će imati priliku da daju prijedloge, primjedbe i zaključke na iste – zaključio je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović.

 

Fena/Informer.ba