Crna hronika Udarno Vijesti

Hadžići: Specijalci čuvaju Rome od komšija poslije masovne tuče

Pripadnici Specijalne policije čuvali su danas dvije romske porodice u selu Kozine bare, kod Hadžića, nakon što su lokalni Bošnjaci iz Osenika brutalno napali Rome i demolirali im kuće i automobil.

U masovnoj tuči, koja se desila u Kozinim barama u noći između subote i nedjelje, najteže je stradao Avdija Ramović (63), koji je zadobio povrede opasne po život, dok su, osim njega, lakše povrijeđeni Gringo Ramović i Mirsada Omerović.

Avdija Ramović je dovezen u nedjelju u dva ujutro sa teškim povredama glave. Zadobio je krvarenje u mozgu, povredu potiljka i nekoliko lomova. Stanje je teško“, kazala je Biljana Jandrić glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Policija je nakon ovog napada bila privela čak 24 osobe, uglavnom mlađe dobi, koje su osumnjičene da su napale Ramoviće i njegove bliže i dalje rođake u zaseoku Kozine bare, kod Osenika, u opštini Hadžići.

Napadači su, prema informacijama iz MUP-a Kantona Sarajevo, u nedjelju, oko jedan sat, fizičkom snagom, kamenjem i drvenim palicama oštetili kuće u kojima žive Avdija, Ljubo, Ćamil i Gringo Ramović u Kozinim barama, dok su uništili i automobil Gringa Ramovića.

Policija je nakon saslušanja u policijskom pritvoru zadržala devetoricu prvobitno uhapšenih mještana Osenika: Dženana (26), Izmira (19), Vedada (39), Eseda (53), Farisa (28) i Anela (24) Bužu te Zlatka Tiru (32) i Adema Bosnića.

Policija je protiv 24 osobe podnijela krivične prijave zbog krivičnih djela nasilničko ponašanje, izazivanje opšte opasnosti i nanošenje lakših i težih tjelesnih povreda. Četiri osobe su predate Tužilaštvu i tužilac će u utorak odlučiti o daljim potezima u istrazi“, rekla je Jasmina Omićević, glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Dvije romske kuće u zaseoku Kozine bare, koje se nalaze na osami, danas smo vidjeli polupane, ali i pod zaštitom specijalaca koji Romima čak idu u kupovinu, jer oni sami ne smiju da prolaze do prodavnice.

Prvo su nam slupali auto, a zatim su bacali kamenje na kuće, polupali prozore i razvalili vrata. Htjeli su nas zapaliti, a mog muža, djevera, svekra i moje jetrve i zaove tukli su do iznemoglosti. Sama sam se sa djecom uspjela sakriti. Stavila sam tri kreveta na vrata, oni su lupali i lomili vrata i kad su vidjeli da ne mogu ući, posuli su benzin po ćilimu. Sreća pa ipak nisu zapalili kuću“, rekla nam je Dragana Konić, snaha najteže povrijeđenog Avdije Ramovića.

Govoreći o strahotama koje je preživjela od seljana iz Osenika, Konićeva je kazala da je bilo pedesetak napadača te da su vikali: “Tucite sve, samo djecu nemojte“.

Mirsada Osmanović, jedna od povrijeđenih Romkinja, tvrdi da već mjesec dana traje njihova agonija, te da ih je policija i prije čuvala.

Čim su policajci otišli u subotu, oni su došli, sve porazbijali i pretukli nas. Tukli su me, nisu prestajali, a ja sam čuvala dijete, sagela sam se, samo da mi ne povrijede dijete“, ispričala je Mirsada, koja tvrdi da ni sada ne smiju na ulicu i da su bili gladni i žedni dok policajci nisu otišli u prodavnicu da im kupe hljeb.

Sa druge strane, mještani Osenika tvrde da su sukob isprovocirali Romi, posebno optužujući Gringa Ramovića. Ističu da su zbog teferiča koji je bio u blizini mnogi akteri ove priče bili pijani.

“Navodno se Gringo sa teferiča vratio mrtav pijan. Postoji tu u Oseniku bilijar klub u koji je on došao i prebio neko dijete. Onda su ovi momci otišli kod njegove kuće da se rasprave, ali su ih tamo počeli gađati kamenjem i drugim predmetima. Tada je došlo do opšte tuče, a evo, već treći dan se ne smiruje i još policije hoda selom”, kazala je Nusreta iz sela Osenik.

Jedan od njenih komšija Alija rekao nam je da mještani Osenika ne mogu živjeti od Roma, jer ostavljaju smeće i pale vatre, ali da ne zna šta se zaista desilo pa je došlo do tuče.

Oni su nas napali i mi smo uzvratili. I šta sad“, rekao je jedna od mladića kojeg smo zatekli ispred prodavnice u Oseniku.

Drugi mladić nam je dobacio: “Jedan Rom, Gringo ga zovu, udario je Ismira Bužu, mladića iz sela Osenik i mi smo uzvratili.” Prenose Nezavisne novine.

 

Informer.ba