Svijet Udarno Vijesti

Hadžiću će suditi ICTY ako bude uhapšen do sredine 2012

Glasnogovornica Haaškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je u četvrtak u Beogradu kako će posljednjem odbjeglom haaškom optuženiku Goranu Hadžiću, ukoliko bude uhićen do 30. lipnja 2012. suditi Haaški sud, a nakon tog datuma da će postupak preuzeti rezidualni mehanizam tog suda.

Jelačić je, u izjavi koju prenose beogradski mediji, navela kako Sud smatra da bi rad te međunarodne pravosudne institucije trebao biti završen tek pošto budu uhićeni svi optuženi, ili barem dok ne budu okončani svi prvostupanjski postupci protiv njih.

Govoreći o postupku protiv bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, Jelačić je navela kako bi se presuda u tom predmetu mogla očekivati tek 2014. te da bi žalbeni postupak, kao i u svim drugim slučajevima u kojima ne bude izrečena drugostupanjska pravomoćna presuda, proveo Rezidualni mehanizam.

Sredinom proteklog tjedna u Den Haagu je pojašnjeno kako će se dio žalbenih postupaka u predmetima koji se vode pred Haaškim sudom (ICTY) voditi pred tzv. rezidualnim mehanizmom koji će početi djelovati 1. srpnja 2013., dok bi se svi prvostupanjski postupci uključujući suđenje zadnjem uhićenom haaškom optuženiku Ratku Mladiću vodili pred ICTY-jem.

Savjetnik glavnog haaškog tužitelja Frederick Swinnen i glasnogovornica suda Nerma Jelačić kazali su tada da će Haaški sud dovršiti sve prvostupanjske postupke koji se pred njim budu vodili u trenutku osnivanja tzv. rezidualnog mehanizma 1. srpnja 2013., kao i sve žalbene postupke za koje do toga datuma budu predane najave žalbi, a da će se svaki žalbeni postupak za koji se žalbena najava preda nakon toga datuma voditi pred rezidualnim mehanizmom.

Po optužnici ICTY-a protiv bivšeg čelnika pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji Gorana Hadžića, objavljenoj sredinom srpnja 2004., Hadžić se tereti za ratne zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima na okupiranom području od sredine 1991. do kraja 1993. Hadžića se u 14 točaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom Hrvata i drugih nesrba, istrjebljenjem i ubojstvima, pritvaranjem, mučenjem, nehumanim postupcima, deportacijama, bezobzirnim uništavanjem sela, vjerskih i kulturnih objekata te pljačkom imovine.

 

Fena/Informer.ba