Izdvojeno Politika Vijesti

Hadžiomerović: RS pokušava novim zakonima izvršiti secesiju

Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske smatra da sve što se u posljednje vrijeme dešava u RS-u kada su u pitanju zakoni, predstavlja pokušaj da se izvrši secesija tog dijela BiH.

Na danas održanoj redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, održanoj u Sarajevu o temi “Aktuelna problematika održivog povratka u RS – Zakon o katastru RS?”, Hadžiomerović je istaknuo da predstavnici RS-a te zakone, koji se uglavnom tiču imovinsko-pravnih odnosa, harmoniziraju sa susjednom državom Srbijom.

“Zakon o katastru RS-a, sa Zakonom o porezima, predviđa da proizvede nešto što bošnjački narod ne bi želio. Ima bošnjačkih porodica koje su tokom agresije pobijene zbog čega niko nije mogao da to zemljište prijavi. Ovaj zakon o katastru, zajedno sa Zakonom o porezima, ostavlja mogućnost da tu zemlju sutra uzme lokalna zajednica na prostoru RS-a, a iz razloga neplaćanja poreza i svega onoga što predviđa Zakon o katastru”, kazao je Hadžiomerović.

Istaknuo je da se Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a susreće sa svim tim zakonima i pokreće mehanizme zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ali da Ustavni sud tu često ne može ništa te da je uzaludno bilo pokretanje 35 inicijativa za zaštitu nacionalnog vitalnog interesa.

“U Zakonu o katastru granica sa Srbijom se naziva entitetskom i zabrinuti smo posebno za imovinu Bošnjaka iz Janje u Srbiji koji imaju tamo oko 210 ha zemljišta. Pitamo se ko će praviti te sporazume sa susjednom državom ako tu nadležnost sebi priskrbi RS“, kazao je Hadžiomerović.

Član Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mirsad Džapo ocijenio je da RS donosi čitav set imovinsko-pravnih zakona kojima se želi legalizirati posljednje stanje vlasnika, što je posebno teško dokazati Bošnjaku ili Hrvatu.

“Sa zemljišnim knjigama se svašta dešavalo na cijelom prostoru BiH, a poslije provedbe zakona kakve donosi RS ne bi bila moguća restitucija, jer ne bi ostalo ništa što bi se moglo vratiti”, kazao je Džapo.

Vlasnička struktura koja se dovodi u pitanje, pogotovo po Zakonu o katastru, nudi rješenja koja imaju Srbija i Crna Gora a ne nude se rješenja po evropskim standardima.

“Mi se nećemo miriti s takvim stanjem. Pored Ustavnog suda RS-a koristit ćemo i druge ustavne mehanizme ako za tim bude potrebe, jer ne želimo prihvatiti činjenicu koja će biti pogubna i za državu BiH i za sve njene građane
,” kazao je Džapo, dodavši kako tada više ne bi imala smisla izgradnja bilo kakvog pravnog sistema.

Sulejman Redžić, predsjednik “Kruga 99” dodao je da održivi povratak i 15 godina od Daytonskog sporazuma nije dao očekivane rezultate, jer politika pojednih centara nije bila takva da je mogla stvoriti povoljne uvjete za održivi povratak.

“Održivi povratak ne znači samo podizanje građevinskih objekata i eventualno dodjelu stočnog fonda”, kazao je on, te dodao da “Krug 99” snažno podržava odluku međunarodne zajednice i EU da se odluka Narodne skupštine RS u vezi s provođenjem referenduma o pravosudnim organima države BiH stavi van snage.

 

Fena/Informer.ba