Politika Udarno Vijesti

Hadžiomerović: Svim pravnim sredstvima zaustaviti primjenu Zakona o katastru

Za Klub Bošnjaka očekivana je odluka Vijeća Ustavnog suda RS-a za zaštitu vitalnog interesa po kojoj Zakon o katastru ne vrijeđa interese Bošnjaka, ali najavljuju da će koristiti sve pravne mogućnosti kako ne bi došlo do primjene ovog zakona.

Predsjednik tog kluba Mujo Hadžiomerović kaže da bi ih čudio suprotan stav Vijeća Ustavnog suda RS-a, te naglašava da su oni oprezni i pored najave da će zakon na ocjenu ustavnosti.

Ukazavši na važnost prava vlasništva, on je rekao da će i Klub Bošnjaka u Vijeću naroda koristiti sve pravne mogućnosti da se primjena ovog zakona zustavi.

Nakon današnje odluke Vijeća Ustavnog suda, a povodom bošnjačkog zahtjeva, rečeno je da ono što je naveo Klub bošnjačkog naroda može se eventualno svrstati u razloge ili biti razlozi za ocjenu ustavnosti predmetnog zakona, a ne povrede vitalnog nacionalnog interesa.

Sporni zakon će stupiti na snagu, ali je predsjednik Ustavnog suda Mirko Zovko najavio da će on, ako to ne uradi neko drugi, pokrenuti redovan postupak za utvrđivanje neustavnosti tog zakona i donošenje privremene mjere kojom će se obustaviti njegovo izvršenje do okončanja postupka.

Zakon o katastru je prihvaćen 22. februara u Narodnoj skupštini, iako su OHR i Vijeće za implementaciju mira u BiH, osim Rusije, upozorili da se nalogom visokog predstavnika od 5. januara zabranjuje svaka promjena prava vlasništva nad državnom imovinom do konačne odluke Ustavnog suda BiH.

 

Fena/Informer.ba